MOĆNICI U REMETINCU Pokrali milijune, odležali par mjeseci, a procesi im traju godinama

Foto: Index, FAH, Google street view

TOMISLAV SAUCHA, nekadašnji predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, jučer je uhićen ispred ureda njegove odvjetnice, po dogovoru s policijom. Saucha je nakon toga upućen prema PNUSKOK-u. Nakon ispitivanja Uskok je protiv Sauche pokrenuo istragu i određen mu je jednomjesečni istražni zatvor.


U svjetlu ovog najnovijeg događaja istražili smo koja su uhićenja u Hrvatskoj podigla najveću prašinu te koji su sve poznati Hrvati završili u Remetincu.

Najpoznatiji je svakako bivši premijer Ivo Sanader koji je u ovom zatvoru proveo 3 godine.

Nekad najmoćniji čovjek u zemlji prvo je godinu dana proveo iza rešetaka u istražnim zatvorima u Austriji i Hrvatskoj, da bi na slobodu bio pušten u prosincu 2011. Međutim, gotovo godinu dana kasnije Sanader se 20. studenog 2012. ponovno vratio u Remetinec, nakon što mu je izrečena nepravomoćna presuda kojom je u slučajevima Hypo i Ina-Mol osuđen na deset godina zatvora.

Potom je 25. studenog 2015. pušten na slobodu.

Sudi mu se u nekoliko predmeta

Na zagrebačkom Županijskom sudu i dalje se vodi suđenje za Fimi mediju, a USKOK tereti Sanadera i druge optuženike za izvlačenje novca iz državnih poduzeća kako bi se financirali crni fondovi HDZ-a.

Nakon što je prošle godine otkriveno da ima karcinom te je operiran, donesena je odluka o njegovoj raspravnoj sposobnosti pa je zakazan i nastavak suđenja u slučaju Planinska.

Presuda je trebala biti donesena još u travnju, ali je njena objava odgođena. Kako je u međuvremenu jedna članica sudskog vijeća otišla u mirovinu, u tom je slučaju promijenjeno i sudsko vijeće, a novo je ročište zakazano za 20. veljače.


Sanaderu bi na zagrebačkom sudu ove godine trebalo početi i ponovljeno suđenje u slučaju INA-MOL u kojemu će ovoga puta optužen biti i hrvatskom pravosuđu nedostupan direktor MOL-a Zsolt Hernadi.

Nadan Vidošević u aferi HGK-Remorker

Dugogodišnji šef HGK Nadan Vidošević u Remetincu je završio 12. studenog 2013. Tamo je proveo pet mjeseci zbog sumnji da je sudjelovao u izvlačenju novca iz Komore.

Suđenje Nadanu Vidoševiću i drugima optuženima u aferi HGK-Remorker počelo je tek 27. siječnja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu. Tijekom postupka trebalo bi biti saslušano 80 svjedoka. USKOK Vidoševića i ostale tereti za zlouporabu položaja kojima je HGK oštećen za 40 milijuna kuna. Prema optužnici, novac iz HGK izvlačen je iz tvrtke Remorker Igora Premilovca.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dva puta je završio u Remetincu, gdje je ukupno proveo dva mjeseca. Bandić je uhićen 20. listopada 2014. i odveden u Remetinec, a iz njega izašao mjesec dana kasnije da bi ga ponovno vratili 10. ožujka i opet pustili 9.travnja.

Vrhovni sud odbio Bandićeve žalbe

U aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je dotad upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.


Protiv Bandića je podignuta i optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Vrhovni sud krajem prošle godine odbio je dvije žalbe Milana Bandića kojima je pokušao srušiti USKOK-ove optužnice za aferu Agram i aferu Štandovi.

Sjednica optužnog vijeća protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandić za tzv. aferu Štandovi zakazana je za 15. veljače, a očekuje se i pokretanje postupka u aferi Agram.

Podsjetimo kako je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Tanja Pavelin Borzić 30. ožujka 2016. u aferi Agram kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage, no Vrhovni je sud odlučio da su dokazi u aferi Agram, prikupljeni tajnim praćenjem, ipak zakoniti. Slučaj je vraćen na Županijski sud, a nastavlja ga voditi ista sutkinja - Tanja Pavelin Borzić.

Lovrić bolestan samo za sud

Najbliži suradnik Milana Bandića, Ivica Lovrić, uhićen je 13. studenog 2014. godine, a u Remetincu je boravio svega 11 dana. Za izlazak je položio jamčevinu od 400.000 kuna.


Pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Uskok tereti za lihvarski ugovor s tvrtkom Klemm Security vezan uz transfer košarkaša Darija Šarića, za nezakonito davanje u najam diskoteke Saloon na Tuškancu te uhljebljivanja Cibonaša u Zagrebačkom holdingu.

Također, Lovrić je suoptuženik u aferi Štandovi, a slučaj se vodi na Županijskom sudu. Podsjetimo kako je Index nedavno pisao o Lovriću koji je nedolazak na dud ispričao bolešću, a istovremeno je bio na poslu.

Najmoćnija žena tadašnje političke scene

U moru brojnih političara, u Remetincu je boravila i jedna od tada najmoćnijih žena hrvatske političke scene - Marina Lovrić Merzel. Ova bivša sisačko-moslavačka županica u Remetincu je provela pet mjeseci.

Marina Lovrić Merzel uhićena je u travnju 2014. , a nakon više od pet mjeseci provedenih u istražnom zatvoru puštena je da se od optužbi za milijunske malverzacije brani sa slobode.

Istraga protiv Lovrić Merzel otvorena je zbog sumnje da je svoju županiju oštetila za više od 10.5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana. Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna.


USKOK je sumnjiči da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100.000 eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru, upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića.

Lani je trebalo početi suđenje bivšoj SDP-ovoj županici, no otkazano je jer je sudac Ivan Turudić na pripremnom ročištu zakazanom prije početka glavne rasprave ponovno odbio nagodbu Uskoka s okrivljenim poduzetnikom Željkom Žužićem koji se u zamjenu za priznanje želio nagoditi na uvjetnu kaznu.

Očekuje se da suđenje počne ove godine.

Bivši potpredsjednik Vlade 10 mjeseci proveo u zatvoru

Nekadašnja desna ruka Ive Sanadera, bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec u listopadu 2012. stigao je u Remetinec u kojem je odslužio desetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog slučaja nepotrebne studije.

Polančec je 2010. godine nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog isplate pola milijuna državnih kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za izradu nepotrebne stručne studije. Vrhovni sud kaznu je potom smanjio za pet mjeseci, a Polančec je u srpnju 2013. na prijevremeni otpust izašao odlukom zatvorskog upravitelja, 40 dana ranije.


Osim u tom slučaju, pravomoćno je osuđen u slučaju "Reflektori" u kojemu je, nakon nagodbe s Uskokom, dobio uvjetnih godinu dana kazne s rokom kušnje od četiri godine. Protiv Polančeca se vodio i postupak za aferu "Spice", u kojem ga se teretilo da je s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima tu tvrtku oštetio za više od 400 milijuna kuna. No, u srpnju 2016. oslobođeni su optužbi.

Proces protiv poznatog bankara godinama traje

Josip Protega, bivši predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, uhićen je početkom 2010., a u Remetincu je proveo 4 mjeseca.

Zagrebački Županijski sud u prosincu 2016. ponovno je vratio na doradu optužnicu protiv Protege i Ivana Sladonje,optuženih da su dvjema tvrtkama odobrili kredite bez osiguranja, čime su banku navodno oštetili za najmanje 16 milijuna kuna.

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u Remetincu je proveo više od mjesec i pol u ljetu 2014. godine. USKOK ga je teretio da je pogodovao poduzetniku Davoru Patafti, čime je Varaždin navodno oštećen za pedesetak milijuna kuna. Potom je dao ostavku na gradonačelničku dužnost, a na slobodu je izašao uz 2,6 milijuna kuna jamčevine. Suđenje još traje.


Osim toga, Čehoku i bivšem direktoru gradskog poduzeća Parkovi Miljenku Ptičeku sudi se da su sklapanjem štetnih ugovora o zamjeni zemljišta u aferi Mercator varaždinski gradski proračun oštetili za 4,46 milijuna kuna.

Najpoznatiji mesar priznao davanje mita

Policija je u travnju 2012. uhitila bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića (ujedno poznatog mesara i vlasnika mesnica Fiolić) zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici.

Fiolić je tijekom suđenja, koje i dalje traje, priznao da je Sanaderu dao mito nakon što je Vlada 2009. donijela odluku o otkupu Fiolićeve zgrade za potrebe ministarstva na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković.

U studenom 2015. uhićen je izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić zajedno sa sinom Marijem, Damirom Vrbanovićem, Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem. Mamić je u Remetincu proveo mjesec dana zbog izvlačenja novca iz Dinama. Slučaj je prebačen u Osijek gdje je optužno vijeće osječkog Županijskog suda prije dva i pol mjeseca potvrdilo Uskokovu optužnicu protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića.

Tereti ga se da je s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom taj zagrebački nogometni klub oštetio za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna.

Pročitajte više