Tri tisuće zastava za tri tisuće žrtava terorističkog napada u Americi

DEVET godina je prošlo od terorističkog napada al-Qaide na New York i Washington u kojem je poginulo tri tisuće ljudi. U znak sjećanja na žrtve napada u SAD-u će se održati niz komemorativnih skupova na kojima će sudjelovati najviši državni dužnosnici.

> Kronologija užasa: 9/11 - dan koji je promijenio svijet

> Rat protiv terora pretvorio je Ameriku u zemlju terora

> Bombe, peroksid i meci - Sedam najgorih terorističkih napada od 11. rujna

> Rat protiv terorizma - Je li se išta postiglo?

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je 11. rujna Nacionalnim danom sjećanja i služenja zajednici. Obilježit će ga na memorijalnoj službi u Pentagonu gdje je za žrtve napada prije dvije godine podignut spomenik. Potpredsjednik Joe Biden bit će na komemoraciji u New Yorku, na mjestu srušenih nebodera Svjetskog trgovačkog centra.

U znak sjećanja na poginule studenti i ostalo osoblje Sveučilišta u Malibuu zataknuli su 3000 zastava u zemlju, svaka od njih predstavljala je jednog poginulog u stravičnom napadu.

Povodom devete obljetnice terorističkog napada na New York, američki predsjednik Barack Obama svoje je sunarodnjake pozvao na toleranciju naglašavajući da Amerikanci ne smiju biti podijeljeni prema vjeri ili nacionalnoj pripadnosti. "Ne smijemo se okretati jedni protiv drugih", rekao je Obama aludirajući na kontroverznog floridskog svećenika Terryja Jonesa koji je najavio da će sutra, u znak sjećanja na napad, spaliti Kuran. Također, Obama je pokušao smiriti i kritičare izgradnje islamskog centra i džamije nedaleko od mjesta na kojem su bili njujorški tornjevi.

Jedan ubijen u prosvjedima

Najava suludog američkog pastora o spaljivanju Kurana jučer je odnijela i svoju prvu žrtvu. U demonstracijama u Faizabadu, gradu na sjeveru Afganistana, koje su nastale kao reakcija na najavu o spaljivanju Kurana, jedan je prosvjednik ustrijeljen. Naime, u jednom trenutku prosvjednici su krenuli prema NATO bazi u tom mjestu, odakle je ispaljeno nekoliko hitaca. Jedan od njih pogodio je prosvjednika i ubio ga.

Kontroverzni pastor pentekostalne crkve na Floridi koja broji manje od 50 članova, Terry Jones, prekjučer je objavio kako je s imamom iz New Yorka Abdulom Raufom postigao dogovor o promjeni lokacije za sporni projekt gradnje islamskog kulturnog centra i džamije u blizini srušenog Svjetskog trgovinskog centra. No, Rauf je postojanje dogovora uskoro demantirao. Jones je zato obnovio svoju prijetnju kazavši kako je u tom slučaju spaljivanje ipak moguće. Od namjera ga je odgovarao čak i predsjednik Barack Obama koji je kazao kako bi takav čin mogao izazvati val napada na američke vojnike u Afganistanu i drugdje. Pastorov sin danas je pak izjavio kako do spaljivanja neće doći, javlja AP. No, ne može, dodao je, govoriti hoće li se to dogoditi u budućnosti.

Kontroverzni pastor Terry Jones danas je stigao u New York na obilježavanje devete godišnjice napada na WTC. Nada se da će se susresti s imamom Raufom.

Pročitajte više