Trojica časnika otišla u redovitu zamjenu hrvatskih vojnih promatrača u sklopu mirovne misije UN-a u Etiopiji i Eritreji

Iz zagrebačke zračne luke jutros su trojica hrvatskih časnika satnik Predrag Omrčen te natporučnici Goran Jaman i Davorin Kasač otišli u redovitu zamjenu hrvatskih vojnih promatrača u mirovnu misiju UNa u Etiopiju i Eritreju (UNMEE). L

U misiji u Etiopiji i Eritreji sudjeluju snage UN-a iz 45 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku. Misija ima 4077 članova vojnog osoblja, uključujući 227 vojnih promatrača, 236 članova međunarodnog civilnog osoblja te 26 lokalnog civilnog osoblja.

Mandat misije, koja djeluje od 2000., nadziranje je prestanka neprijateljstva, pomoć u osiguranju nadzora provedbe dogovorenih sporazuma između obiju strana, nadzor i verifikacija premještaja etiopskih snaga s pozicija zauzetih nakon 6. veljače 1999., nadgledanje Privremene sigurnosne zone, koordinacija i osiguranje tehničke pomoći humanitarnim aktivnostima, aktivnostima UN-a u području osiguranja ljudskih prava kao i pomoći drugim organizacijama na tom području.

Sukob između Etiopije i Eritreje izbio je 1998. oko granica, a nakon potpisivanja sporazuma o prestanku neprijateljstava, djeluje misija Ujedinjenih naroda. Iste, 2000. godine potpisan je tzv. Alžirski sporazum, koji je temelj provedbe mandata misije, a prije dvije godine počeo je i postupak razgraničenja.

(Hina) xbma yjn

Pročitajte više