TURSKI VOJNICI UHIĆENI U SJ. IRAKU NALAZE SE U ZATVORU U BAGDADU

Turski vojnici, koje su u petak u sjevernom Iraku uhitili američki vojnici, nalaze se u zatvoru u Bagdadu, a napetost u odnosima između Ankare i Washingtona se nastavlja.

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul je razgovarao sa svojim američkim kolegom Colinom Powellom, koji ga je obavijestio da su 24 osobe, među kojima je 12 turskih vojnika kao i neki kurdski i turkmenski borci, odvedene u glavni irački grad, ali samo su turski vojnici zatvoreni, javlja agencija Anadolija.

Powell je Gulu kazao i da su turski vojnici dobro te da će pokušati riješiti problem do kraja tjedna, prenosi Anadolija.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u nedjelju će telefonski razgovarati s američkim potpredsjednikom Dickom Chenyjem o sudbini turskih vojnika, izjavio je glasnogovornik turske vlade Cemil Cicek.

Erdogan je u subotu navečer održao sastanak sa svojim vojnim savjetnikom Koksalom Karabayem i dužnosnikom ministarstva vanjskih poslova zaduženog za pitanja Iraka Ugurom Ziyalom.

Turski se vojnici sumnjiče da su pokušali izvesti atentat na kurdskog guvernera koji je na čelu grada Kirkuka. Te su optužbe "nevjerodostojne i gluposti", ocijenio je turski ministar vanjskih poslova.

Istovremeno su State Department i Pentagon odbili bilo kakav komentar ovog incidenta.

Pročitajte više