Tužba HRT-u zbog uskraćivanja informacija o troškovima izbornih kandidata

HRT će se sljedećih dana ponovo naći u problemima radi konstantnog uskraćivanja informacija. Naime, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović javnosti je potvrdio da će podići tužbu protiv naše državne televizije radi uskraćivanja zatraženih informacija.

Poznato je kako se HRT nalazi na službenoj listi ustanova javne vlasti, pa je prema tome dužna građanima priopćiti tražene podatke.

Sve ustanove koje se nalaze na istoj listi Zakon o pravu na pristup informacijama obvezuje da građanima daju zatražene obavijesti.

Na taj će se Zakon pozvati i predsjednik TIH-a Zorislav Petrović. On tvrdi kako mu HRT niti nakon nekoliko zahtjeva nije dostavio podatke o promidžbenim troškovima kandidata na posljednjim lokalnim izborima, kako piše i u Novom listu.

"HRT-u smo poslali više zahtjeva za uvid u rashode stranaka i neovisnih lista tijekom lokalnih izbora, no nismo dobili nikakav odgovor. Sada se pripremamo podnijeti tužbu Upravnom sudu kao konačno rješenje, jer očigledno na HRT-u ne smatraju da su dužni predočiti takve informacije javnosti." - tvrdi ogorčeni Petrović.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić nedavno je poručio kako će rezultate objaviti, ali ne na pritisak, nego kada sami tako odluče.

Podsjetimo se, HRT je dosad na zahtjeve odgovarao isključivo putem medija, stoga ne čudi što će se ponovo naći na Upravnom sudu.

Pročitajte više