Tvorac virusa Sasser priznao krivnju

18-GODIŠNJI Nijemac, uhićen u petak u Rotenburgu, na sjeveru Njemačke, priznao je da je kreirao računalni virus Sasser koji je zarazio 18 milijuna računala širom svijeta i nanio goleme štete.

"Apsolutno smo sigurni da je to doista tvorac računalnog virusa jer su u istrazi sudjelovali stručnjaci Microsofta i oni su potvrdili naše sumnje, a i sam osumnjičeni priznao je krivnju", rekao je glasnogovornik policije Donje Saske.

Policija mladića nije imenovala, objavivši samo kako je riječ o studentu računarstva na mjesnoj stručnoj školi koji se programiranjem počeo baviti u obiteljskoj računalnoj tvrtki.

Policiji je kazao kako se i sam iznenadio razmjerom štete koju je virus uzrokovao.

Vjerojatno će mu se suditi na sudu za maloljetnike jer je 18 godina navršio tek 29. travnja i vjerojatno je bio maloljetan kada je počinio kazneno djelo kompjutorske sabotaže.

Virus Sasser napadao je programe Windows 2000, Windows Server 2003 i Windows XP kućnih računala priključenih na Internet čiji su korisnici zanemarili sigurnosna upozorenja informatičkih stručnjaka. U nekoliko dana zarazio je 18 milijuna računala širom svijeta, uključujući računala Deutche Post i britanske obalne straže.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više