U Grčkoj sve više poziva na odvajanje crkve od države

U Grčkoj postaju sve učestaliji pozivi na odvajanje crkve od države koje prati objavljivanje novih skandala u koje su upleteni čelni ljudi Grčke pravoslavne crkve koju financijsku podupiru grčke vlasti.

Grčka pravoslavna crkva, koja je stoljećima bila stup grčkog društva, posljednjih je dana bila pogođena navodima o raširenoj homoseksualnosti među svećenicima koje podupiru neugodne video snimke, optužbama za krađu vjerskih starina, vezama s preprodavačima droge i potkupljivanje sudaca i tužitelja.

Po najozbiljnijoj optužbi, koja se pojavila u utorak, arhiepiskop Kristodoulos, čelni čovjek grčke crkve, povezan je s krijumčarem droge koji se nalazi u bijegu, Apostolosom Vavilisom. Arhiepiskop je potvrdio da je napisao pismo preporuke Vavilisu, no rekao je da je to učinio prije no što je ovaj osuđen za prodaju heroina.

Grčka policija je posljednjih dana policija pokrenula lov na Vasilisa nakon dojave da je ovaj možda postao svećenik u jednom manastiru u blizini Atene.

"Razdvajanje crkve i države mora se dogoditi za dobrobit crkve", rekao je novinarima Yannis Varvitsiotis, konzervativni grčki političar i zastupnik u Europskom parlamentu.

Čelnik oporbenih grčkih socijalista George Papandreu u ponedjeljak je pozvao na potpuno razdvajanje crkve od države.

"Do danas je crkva uživala poseban odnos s državom što je jamčilo da radi svoje autonomije nije nikome bila odgovorna, pa ni svojim sljedbenicima", rekao je Papandreu simpatizerima svoje stranke.

Čak je i konzervativni premijer Kostas Karamanlis, kojeg je na posljednjim izborima podržao arhiepiskop Kristodoulos, u utorak izjavio da će "pročišćenje crkve ojačati tu instituciju pa stoga ne može biti kompromisa već samo hrabrih odluka".

Grčka se crkva smatra "prvom među jednakima" u zajednici pravoslavnih crkava, a u Grčkoj je i najveći zemljoposjednik i najbogatija institucija.

xakoz ysb

Pročitajte više