U masovnoj grobnici u blizini Tirane leže žrtve komunističkog režima Envera Hodže?

U BIVŠOJ vojarni u blizini glavnog albanskog grada Tirane otkrivena je masovna grobnica u kojoj su, kako se pretpostavlja, pokopane žrtve likvidirane u vrijeme diktatorskog režima komunističkog vođe Envera Hodže, javljaju albanski mediji pozivajući se na informacije dobivene od albanskih vlasti.

U jami je, prema prvim procjenama, pokopano 19 tijela, a u izvještajima se navodi kako je vrlo vjerojatno riječ o likvidiranim političkim zatvorenicima strijeljanih za vrijeme vladavine Envera Hodže. Preliminarnim pregledom ostataka potvrđeno je da su sve žrtve ubijene hicem u glavu iz neposredne blizine.

Albanski premijer Sali Berisha najavio je da će vlasti identificirati sve žrtve pronađene u masovnoj grobnici te da će u procesu identifikacije biti korištena metoda DNK analize.

Enver Hodža je željeznom rukom vladao Albanijom od 1944. godine pa do svoje smrti 1985. godine, a ostao je upamćen po komunističkom režimu čvrste ruke nalik onom Staljinovu u bivšem SSSR-u. Albaniju je tijekom svoje vladavine posve izolirao od ostaloga svijeta, pretvorio je u ateističku državu, a s političkim se protivnicima obračunavao na klasičan diktatorski način – likvidacijama ili pak slanjem na dugogodišnje robije u radne logore.

Pročitajte više