U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OTVORENA IZLOŽBA O A. KAČIĆU-MIOŠIĆU

U povodu 300. godišnjice rođenja fra Andrije KačićaMiošića (1704.1760.) "Ma viruj mi moj štioče poštovani" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je danas izložba o njegovu životu i djelu.

Na izložbi su predstavljena najvažnija Kačićeva djela, od kojih je znameniti "Razgovor ugodni naroda slovinskoga" doživio 70 izdanja. To je djelo u narodu prozvano Pismarica i nakon Biblije je načitanija knjiga u hrvatskom narodu, istaknuo je fra Gabrijel Jurišić, najbolji poznavatelj Kačićeva književnoga i filozofijskoga opusa.

Kačić je za života objavio priručnik iz filozofije Elementu Peripatheticu 1752., "Razgovor ugodni...", čije je prvo izdanje tiskano 1756., drugo 1759. , te "Korabljicu" 1760. "Razgovorom ugodnim naroda slovinskoga" Kačić je dao velik doprinos standardizaciji hrvatskoga književnoga jezika, pripremao Hrvatski narodni preporod te je utjecao na mnoge naše književnike i znanstvenike, istaknuo je fra Gabrijel Jurišić.

Stipe Botica s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta istaknuo je kako je Kačić svojim znamenitim djelom "Razgovor ugodni..." želio poučiti svoj narod o povijesnoj istini na ovim prostorima i priuštiti mu duhovnu razonodu. U tom je djelu opisao najznačajnije događaje iz hrvatske povijesti, velike bitke koje su utjecale na sudbinu hrvatskoga naroda. Kačić je sve te događaje napisao u epskom desetercu štokavskom ikavicom i, po Botičinim riječima, to djelo nije Kačićevo povijesno opijevanje, nego literarno jednostavno i zanimljivo štivo, prilagođeno hrvatskom pučanstvu.

Uz originalna Kačićeva djela, na izložbi su prikazana izdanja koja govore o velikoj Kačićevoj recepciji u zemlji i inozemstvu, prijevodi na 15 stranih jezika te osobni predmeti iz zaostroškog samostana kojima se koristio poznati franjevac.

U čast fra Andrije Kačića-Miošića u zagrebačkoj katedrali večeras će se služiti misa zahvalnica, koju će u 19 sati predvoditi nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

(Hina) xta yaz

Pročitajte više