U novogradiškoj bolnici pušten u rad novi CT

U OPĆOJ bolnici Nova Gradiška danas je pušten u rad novi CT uređaj, vrijedan 2,5 milijuna kuna, čiju su nabavu zajednički financirali država, lokalna zajednica i brojni donatori.

Kako bolnici u Novoj Gradiški gravitira 85.000 stanovnika, računa se da će u godinu dana na njemu biti obavljeno 1400 pregleda. To će u prvoj godini isplatiti polovinu investicije od 2,5 milijuna kuna.

Novi CT u rad je pustio potpredsjednik Vlade Ante Simonić, ističući kako je dostupnost zdravstvene usluge jedan od temeljnih načela kvalitetne zdravstvene zaštite.

"To je posebno važno za dijagnostiku jer pacijenti često prevaljuju velike udaljenosti da bi obavili jednu pretragu", kazao je Simonić. Dodao je kako je u ovom trenutku 60 posto zdravstvenog kadra, opreme i kapaciteta koncentrirano u Zagrebu. Primijetivši kako to nije dobro, Simonić se zauzeo za decentralizaciju države u svim segmentima, a posebno u zdravstvu.

Ravnatelj novogradiške bolnice Zoran Jukić kao najveći problem te ustanove izdvojio je nedostatak smještajnih kapaciteta. Projekt vrijedan 86 milijuna kuna, kojim bi se taj problem riješio, predložen je Ministarstvu, ali se još čeka odgovor, rekao je Jukić. Dodao je kako očekuju pozitivan ishod jer projekt ima punu ekonomsku i stručnu opravdanost.

(Hina) vruž jn

Pročitajte više