U ožujku registrirana nezaposlenost 17,2 posto

Foto: Hina

PREMA preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku stopa registrirane nezaposlenosti za ožujak iznosi 17,2 posto.

U odnosu na prethodni mjesec stopa registrirane nezaposlenosti niža je za 0,6 postotnih bodova, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine niža za 2,4 postotnih bodova.

"I u narednim mjesecima očekujemo smanjenje broja nezaposlenih kao posljedica uobičajenih sezonskih kretanja uslijed sezonskog zapošljavanja i priprema za turističku sezonu", prognoziraju analitičari RBA.

Treba napomenuti kako je krajem ožujka Državni zavod za statistiku objavio podatke o zaposlenosti za siječanj prema novoj metodologiji te revidirao podatke za 2015. Svi raniji podaci zbog loma serije podataka nisu usporedivi.

Nova metodologija prikupljanja podataka daje bolje rezultate

Naime, dosadašnja metoda prikupljanja podataka o plaćama i broju zaposlenih u pravnim osobama odvijala se putem istraživanja (obrasca) RAD-1 kojim je bilo obuhvaćeno 70 posto zaposlenih iz svakog odjeljka Nacionalne klasifikacije djelatnosti.

Nova metodologija temelji se na obrascu JOPPD koji sadržava informacije o svakoj isplaćenoj plaći na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj, čime obuhvaća praktički sve zaposlene te sama obrada podataka o zaposlenima i plaćama biva kvalitetnija i preciznija nego dosada, kažu analitičari RBA

Proširenje na puni obuhvat rezultira povećanjem broja zaposlenih i nižom stopom nezaposlenosti, s obzirom na činjenicu da se pri odabiru starog uzorka, koji je činilo 70% zaposlenih iz svakog odjeljka NKD-a 2007., u uzorak se nisu uključivale izvještajne jedinice s malim brojem zaposlenih, zaključuje se u analizi RBA.

Pročitajte više