U Saboru HRT optužili za sve, od politikanstva do propagiranja homoseksualnosti



RASPRAVA o prihvaćanju izvještaja Programskog vijeća i Ravnateljstva HRT-a za 2008. godinu još je jednom izmamila brojne svađe i svađice. Saborski klubovi odbili su prihvatiti izvještaj, Goran Beus Richembergh iz HNS-a zatražio je ostavku predsjednika Programskog vijeća Zvonka Milasa.

Milas je objasnio da je do promjena u kadrovskoj politici došlo zbog problema u Informativnom programu HTV-a, a u tom je svjetlu i objasnio kontroverzno postavljanje Hloverke Novak Srzić za v.d. direktorice programa, dodavši kako će ona tamo biti samo do izbora novog vodstva. Dodao je i da privremeno vodstvo televizije i radija dobro obavlja posao.

Beus Richembergh zatražio je od Milasa da podnese ostavku. Rekao je da je paradoksalno kako Vijeće nije u stanju izabrati ravnatelja te da zbog toga pati HRT kao najuglednija javna televizija u regiji. Milas je rekao da mu to ne pada na pamet.

Nema šanse da dajem ostavku

Na Beusovu izjavu osvrnuo se i HDZ-ov Krunoslav Markovinović (HDZ). Rekao je da nema smisla tražiti od ostalih članova Vijeća da podnesu ostavke kao "ljudi iz opcije Nenada Stazića", a dodao je i da se dio članova Vijeća bavi stvarima kojima se ne bi trebao baviti.

Javio se i bivši ministar kulture Antun Vujić (iz SDP-a), koji je optužio HDZ za paraliziranje Programskog vijeća, ali i saborskog Odbora za medije, te dodao kako novi Zakon o HRT-u želi javni servis dovesti pod izravnu kontrolu Vlade izazivanjem krize.

"Propagiranje homoseksualnog pitanja"

V.d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac rekao je također da HRT ne može opstati uz planirano smanjenje pretplate sa 80 na 60 kuna. To bi stvorilo gubitak od 300 milijuna kuna, a u takvoj situaciji nema uprave koja bi mogla osigurati da HRT opstane i zadovolji sve funkcije propisane zakonom.

Mirjana Petir iz HSS-a je pak HRT-u zamjerila na pristranosti i neobjektivnosti, i to ne samo u informativnom, nego i u drugim programima, koji čak i propagiraju homoseksualnost. HRT nije učinio dovoljno da zaštiti vrijednosni sustav većine, primjerice, tako što je u dječjem programu propagirao emisiju "Putovanje onkraj ulice'' i film ''Istina o Jane" u kojima se propagira homoseksualno pitanje.

Nejasno je zašto Petir misli da vrijednosni sustav većine ne bi dopustio "propagiranje homoseksualnog pitanja" i zašto bi se time pokazivala "ideološka isključivost", ali to je pitanje na koje nema smisla tražiti odgovor.

Pročitajte više