U SCG JOŠ 200 TISUĆA IZBJEGLICA IZ REPUBLIKE HRVATSKE

Prema podacima Visokog povjereništva za izbjeglice UNa (UNHCR) za Srbiju i Crnu Goru, od kraja 1995. godine do danas u Hrvatsku se iz Srbije i Crne Gore vratilo 70 tisuća izbjeglica, izjavio je Andrej Mahečić, glasnogovornik UNHCRa u Srbiji i Crnoj Gori, dodajući da se u zemlji nalazi još oko 200 tisuća izbjeglica iz Hrvatske.

"Najveći dio povratnika vraća se u područje Like i Banije, a nakon toga slijedi Šibensko-kninska županija i pet južnih županija gdje se vratilo oko 35 tisuća ljudi", kazao je Mahečić agenciji Beta povodom osmogodišnjice vojno-policijske akcije "Oluja".

Svaki napredak i normalizacija odnosa država u regiji vodit će boljoj i kvalitetnijoj atmosferi povratka, kazao je Mahečić, ali ističe kako su obnova i povrat imovine glavni ograničavajući faktor za povratak izbjeglih.

"Glavna moguća rješenja su ili povratak ili lokalna integracija. Proces obnove imovine u Hrvatskoj odvija se po godišnjim ciklusima i svake je godine do sada bilo uključeno između sedam i osam tisuća objekata, od čega je u ovogodišnjem ciklusu oko 80 posto kuća koje su vlasništvo hrvatskih državljana srpske nacionalnosti", kazao je glasnogovornik UNHCR-a za SCG, dodajući da je situacija, kad je riječ o obnovi kuća, relativno dobra, dok kod rješavanja povratka imovine postoje problemi: "UNHCR inzistira da pravo prvenstva imaju vlasnici u odnosu na privremenog korisnika. Od 18 tisuća objekata koji su dati na privremeno korištenje, ostalo je oko šest tisuća objekata koji nisu vraćeni", kazao je Mahečić.

(Hina) ttag ps

Pročitajte više