U Zagrebu otvoren Festival svjetskog kazališta

Izvedbom predstave "Okrutan i nježan" britanskog pisca Martina Crimpa i u režiji Luca Bondya, u Zagrebačkom kazalištu mladih večeras je otvoren drugi Festival svjetskog kazališta. L

Crimpov dramski tekst nastao je po "Sofoklovoj tragediji 'Trahinjanke', u kojem autor Sofoklove heroje suočava sa suvremenim pitanjima kao politika, medij i terorizam", ističe se u programskoj knjižici festivala.

Predstavu su izveli Wiener Festwochen iz Beča, Young Vic i Chichester Festival Theatre iz Velike Britanije, a glavnu ulogu tumači poznata filmska i kazališna glumica Kerry Fox.

U sklopu Festivala svjetskog kazališta, koji traje do 25. rujna, bit će prikazano sedam predstava, a u Hrvatskoj prvi put gostuju vrsni svjetski redatelji - Luc Bondy, Rezo Gabriadze, Rimas Tuminas i Pjotr Fomenko.

Predstave će se izvoditi u Hrvatskom narodnom kazalištu, Zagrebačkom kazalištu mladih, Međunarodnom centru za usluge u kulturi te Boćarskom domu, a za sve će biti osiguran hrvatski prijevod, najavili su organizatori.

Umjetnički ravnatelji Festivala svjetskog kazališta su Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč.

Redatelj večeras održane predstave "Okrutan i nježan" Luc Bondy višegodišnji je umjetnički ravnatelj Wiener Festwochena. Predstava je praizvedena u svibnju ove godine u Beču, izvedena je i u Londonu, a u Zagrebu gostuje prije niza nastupa u Parizu.

(Hina) xbv ysp

Pročitajte više