U Zagrebu otvorena izložba "Talijanska moda od mita do svakodnevice"

Izložba vodećih talijanskih kreatora "Talijanska moda od mita do svakodnevice" otvorena je večeras u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

Izloženo je 80 autentičnih odjevnih ženskih predmeta nastalih od 1950. do kasnih 90-ih, koji pokazuju kako su talijanski kreatori u zadnjih pedeset godina XX. stoljeća stvorili i stvaraju fenomen zvan talijanska moda, istaknuto je na otvorenju izložbe.

Izložene su Versaceove, Armanieve, Moschinove, Valentinove i kreacije drugih poznatih talijanskih modnih kreatora. Kustosica izložbe Jasminka Poklečki-Stošić istaknula je da je izložba priređena u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu te zakladom Sartirana Arte iz talijanskog grada Pavie. Zaklada je osnovana s nakanom da se za budućnost očuvaju primjeri vrijedna talijanskog obrta, posebno talijanske mode.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini podsjetio je da je visoka moda u Italiji počela 1949. kad su sestre Fontana izradile vjenčanicu za predstavnicu visokoga talijanskog društva Lindu Christian. Nakon toga u Rim počinju dolaziti hollywoodske glumačke zvijezde opčinjene talijanskom modom, a u početku 60-ih, odnosno 70-ih u Italiji se osniva studij visoke mode i od tada talijanski dizajneri i te kako utječu na razvoj svjetske mode.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić zahvalila je organizatorima izložbe, istaknuvši kako je talijanski modni rukopis snažno utjecao na svjetsku modnu scenu. Dodala je kako je Zagreb posebno vezan za talijansku modu.

Izložba je otvorena do 19. listopada.

(Hina) ta mć

Pročitajte više