U Židovskom Centru u Seattleu upucano najmanje šest žena, jedna mrtva

JEDAN muškarac upao je u Židovski centar u Seattleu i zapucao, pri čemu je ubio jednu i ranio najmanje šest žena prije nego je uhićen, objavili su u subotu dužnosnici.

Napadač, za kojeg zaposlenici centra kažu da se izjasnio kao musliman bijesan na Izrael, na silu je upao u Židovski centar vičući "ja sam američki musliman, mrzim Izrael" te počeo nasumce pucati.

Policija zasad ne može potvrditi točan broj stradalih, kao ni podrijetlo napadača. Objavljeno je samo da se radi o muškarcu u dobi između 30 i 40 godina.

Ostali zaposlenici Centra uspjeli su pobjeći iz zgrade, a policija je ubrzo stigla na mjesto događaja i blokirala nekoliko okolnih zgrada. Nekoliko minuta poslije napadač se se predao.

Iako policija nije službeno objavila identitet napadača, mediji su nešto kasnije objavili kako je riječ o 30-godišnjem Naveedu Afzalu Haqu. Protiv Haqa, koji je donedavno živio na jugozapadu države Washington, je, prema navodima njegovog odvjetnika, podignuta prekršajna prijava zbog "javne golotinje".

Prema navodima jednog od svjedoka događaja, Haq je navodno uspio proći kroz sigurnosnu barijeru iskoristivši nepažnju jednog od uposlenika koji je u njegovoj nazočnosti utipkao sigurnosni kod.

Imena žrtava još nisu objavljena, ali se zna da je jedna osoba poginula na mjestu, a da je pet žena smješteno u bolnicu, od kojih su tri u kritičnom stanju.

Prostorije gdje se zbio zločin pripadaju Židovskoj federaciji, organizaciji koja je nedavno bila organizirala demonstracije podrške Izraelu u njegovoj borbi protiv "Hezbollaha".

Gradonačelnik Greg Nickels i šef policije Gil Kerlikowske su izjavili kako su dodatne policijske snage raspoređene oko židovskih objekata i sinagoga, ali i džamija, jer postoji mogućnost odmazde od strane židovskih ekstremista.

D.A./Hina

Pročitajte više