Uhićena trojica bivših hrvatskih vojnika zbog ratnog zločina protiv civila u Sisku

TROJICA bivših pripadnika Hrvatske vojske uhićena su danas zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su 1991. iz stana u Sisku odveli Dušana Komosara kojem se od tada gubi trag, izvijestio je MUP.

Trojica bivših hrvatskih vojnika, dvojica 40-godišnjaka i 35-godišnjak, kojima se u MUP-ovom priopćenju ne otkriva identitet, nakon uhićenja su privedeni istražnom sucu sisačkog Županijskog suda. Protiv njih je PU sisačko-moslavačka podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tereti ih se da su 19. listopada 1991. oko 19 sati, odjeveni u maskirne odore i naoružani automatskim puškama, ušli u stan Dušana Komosara u Sisku. Nakon pretrage stana jedan od osumnjičenih odveo je Komosara u susjednu sobu, gdje ga je fizički zlostavljao, kažu u MUP-u. Otprilike sat vremena kasnije Komosara su odveli iz stana, u kojem je bila i njegova supruga Milja, i od tada mu se gubi svaki trag. Od kraja listopada 1991. vodi se kao nestala osoba i za njim se traga, no do danas nije pronađen.

Uhićenje trojice osumnjičenika rezultat je kriminalističke obrade vezane za nestanke i ubojstva određenog broja hrvatskih državljana srpske nacionalnosti na sisačkom području 1991. i 1992.

U MUP-u kažu da se u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku nastavlja kriminalistička obrada s ciljem utvrđivanja činjenica i otkrivanja počinitelja ostalih ratnih zločina na tom području.

Prošlog su tjedna zbog sumnje da su 1992. ubili srpskog civila Nikolu Drobnjaka uhićena dvojica bivših hrvatskih branitelja Stanislav Gavron (40) i Ivan Hubelić (48). Njihovo uhićenje izazvalo je prosvjed 30-tak hrvatskih branitelja.

Kako je početkom lipnja objavljeno iz sisačkog Županijskog državnog odvjetništva na tom se području vode predistrage o ubojstvu 35 civila srpske nacionalnosti.

List Socijalističke radničke partije "Hrvatska ljevica" lani je, pak, objavio da je po njihovim podatcima u ratnim zločinima u Sisku u ljeto i jesen 1991. stradalo 107 ljudi, uglavnom srpske nacionalnosti, a da ih se još 600 smatra nestalima.

Pročitajte više