Ukinuto rješenje da se Krojfu sudi u odsutnosti

ŽUPANIJSKI sud u Šibeniku ukinuo je rješenje Općinskog suda od 20. rujna da se Miljenku Žaji Krojfu zbog zdravstvenog stanja sudi u odsutnosti u postupku koji se protiv njega, Siniše Šoše i Tončija Botice vodi na tom sudu zbog kažnjivog djela ucjene, pa glavna rasprava nije održana danas ni u šestom pokušaju.

Raspravno vijeće Općinskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe, odbacilo je danas zahtjev drugookrivljenog Siniše Šoše i njegova branitelja Željka Gulišije za izuzećem predsjednice i cijelog sudskog vijeća zbog, kako su ustvrdili, pristranosti i načina vođenja postupka kojemu se ne vidi kraj, unatoč zakonskoj obvezi da se u pritvorskim predmetima postupa žurno.

Općinski državni odvjetnik Emilio Kalabrić predložio je sudskom vijeću da se u što kraćem roku ponovno pozovu sudsko-medicinski vještaci, koji bi trebali odlučiti o psiho-fizičkom stanju, odnosno o raspravnim sposobnostima prvookrivljenog Krojfa, jer, ocjenjuje Kalabrić, i dalje postoje uvjeti za suđenje u odsutnosti.

Prijedlog tužitelja podržali su i branitelji prvookrivljenog - Đorđe Malešević i branitelj po službenoj dužnosti Žarko Čogelja, koji su ukazali na "drastično pogoršano zdravstveno stanje" Miljenka Žaje, zbog kojeg, kako tvrde, ne mogu s njim kontaktirati i pripremiti obranu. Ponovno su zatražili ukidanje pritvora jer, ocjenjuju, "apsolutno je nemoguće da bi prvookrivljeni mogao ponoviti kažnjivo djelo".

Žarko Čogelja naglasio je kako raspoloživa medicinska dokumentacija ukazuje na potrebu liječenja prvookrivljenog u specijalističkoj, a ne u zatvorskoj bolnici. Ukidanje pritvora ponovno su zatražili i branitelji drugookrivljenog Šoše i trećeokrivljenog Botice, a zahtjevu su se pridružili i njihovi branjenici, naglašavajući da je četvoromjesečni boravak u pritvoru pogoršao i njihova zdravstvena stanja.

Zbog nekorektnog ponašanja i prigovaranja sudskom vijeću, predsjednica vijeća Maja Šupe u jednom je trenutku udaljila iz sudnice drugookrivljenog Sinišu Šošu.

Krojfa i ostale optužnica tereti da su od Nenada Skejića, poduzetnika iz Rogoznice, pokušali iznuditi novac i tri automobila, prijeteći da će ubiti njega i njegovu obitelj.

Sva trojica se u pritvoru Okružnog zatvora u Šibeniku nalaze od 22. svibnja ove godine, a za to kažnjivo djelo zakon predviđa kaznu od 10 godina zatvora. Krojf se zbog zdravstvenog stanja nije pojavio ni na jednom ročištu.

Glavna rasprava odgođena je za 7. listopada.

(Hina) xžpod ydd

Pročitajte više