UN ozbiljno shvaća navode o zlostavljanju u Kongu

Optužbe protiv djelatnika UNa za seksualna zlostavljanja u DR Kongu ukazuju na ozbiljan i ustrajan problem, piše u izvješću Ureda službe unutarnje kontrole UNa (OIOS).

Istraga koju vodi taj ured o 72 optužbe navodi da ih je 20 dovoljno dokumentiranih, prema izvješću. Jedan od tih 20 predmeta se odnosi na međunarodnog civilnog dužnosnika UN-a, a 19 preostalih na vojnike mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u DR Kongu (MONUC).

Prema izvorima bliskim predmetu taj civilni djelatnik je Francuz koje je zatvoren u Francuskoj, a osumnjičeni vojnici su porijeklom iz Urugvaja, Pakistana, Nepala, Maroka, Tunisa i Južnoafričke Republike. Ukupno oko 47 zemalja sudjeluje u postrojbama MONUC-a.

Istraga je vođena u mjestu Bunia, na sjeveroistoku Konga od svibnja od rujna 2004. nakon što su u lokalnom tisku objavljene da su članovi Monuc-a redovno izlagali nasilju i seksualno zlostavljali žene i djevojke Konga.

Misija UN-a ima oko 10.000 ljudi u Kongu gdje je raspoređena 2001., dvije godine nakon završetka građanskog rata u toj zemlji. U veljači će ih biti 16.000. To je trenutačno najveća mirovna misija UN-a u svijetu.

(Hina) xtm xsb

Pročitajte više