UN poziva na prestanak uporabe djece kao vojnika

SPECIJALNI izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) Olara Otunnu u srijedu je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da ubrzano nametne sankcije vladama i pobunjeničkim skupinama diljem svijeta koje prisiljavaju djecu da se bore u ratovima.

Otunnu, koji je specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-a Kofi Annana za djecu i oružane sukobe kazao je da je došlo vrijeme da Vijeće sigurnosti poduzme konkretne akcije protiv skupina koje koriste djecu-vojnike, a u tu skupinu UN definira mladež od 17 godina naniže.

On smatra da bi Vijeće sigurnosti moglo kazniti skupine ili vlade koje to čine nametanjem embarga na oružje ili rezanjem njihovih izvora financiranja.

Vijeće sigurnosti je zakazalo slijedeći sastanak na tu temu za idući utorak.

Zadnje Annanovo izvješće o tom problemu, izdano lani u studenom, navelo je prvi put sve skupine i zemlje diljem svijeta za koje se zna da koriste djecu kao vojnike u oružanim sukobima. Riječ je o 15 zemalja za koje je poznato da vlade ili skupine u tim zemljama ili oboje, novače djecu za ratove, od kojih je sedam u Africi. Pobrojano je također i više od 40 pobunjeničkih skupina koje novače djecu za ratovanje.

Pročitajte više