Predviđali su stagnaciju, ali Njemačka ima mali gospodarski rast u drugom kvartalu

Foto: EPA

UNATOČ posljedicama rata u Ukrajini, njemačko je gospodarstvo proljetos iznenađujuće zabilježilo mali rast. Savezni zavod za statistiku (Destatis) izvijestio je o blagom rastu za drugi kvartal i time revidirao svoju prethodnu procjenu, javljaju njemački mediji.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0.1 posto u odnosu na prethodni kvartal. Zbog posljedica rata u Ukrajini, Destatis je u prvoj procjeni predvidio da će gospodarska proizvodnja stagnirati.

Ipak, u prva tri mjeseca godine njemačko gospodarstvo poraslo je 0.8 posto. U druga tri mjeseca još 0.1 posto.

Ključne su privatna i državna potrošnja

Prema njemačkim statističarima, gospodarstvo je u proljeće uglavnom bilo podržano privatnom i državnom potrošnjom. Osim toga, trgovina s drugim zemljama je porasla. 

Iako je pod utjecajem rata u Ukrajini u drugom tromjesečju u Rusiju izvezeno znatno manje robe nego početkom godine, tvrtke su zabilježile sveukupni stabilan izvoz: unatoč poremećenim globalnim lancima opskrbe, izvezeno je 0.3 posto više roba i usluga nego u prvom tromjesečju ove godine. Međutim, uvoz je porastao za 1.6 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Njemački ekonomisti i dalje smatraju da njemačko gospodarstvo čekaju teški mjeseci. 

Njemački ekonomisti nude crne prognoze za zimu

Bundesbank, na primjer, očekuje da će gospodarska proizvodnja "otprilike ostati nepromijenjena" u ljeto i da bi moglo doći do recesije u zimskom polugodištu. Osim toga, središnja banka pretpostavlja da bi stopa inflacije u Njemačkoj na jesen mogla dosegnuti "red veličine od deset posto". Skokovi cijena energije već mjesecima potiču inflaciju, smatra Bundesbank u svojoj analizi.

Prema minhenskom institutu Ifo, privatna potrošnja neće uspjeti održavati gospodarstvo kako godina bude odmicala zbog rasta potrošačkih cijena. Predsjednik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) nedavno je u intervjuu za novinsku agenciju Reuters rekao da će ruski rat protiv Ukrajine, koji traje već šest mjeseci, vjerojatno nastaviti opterećivati ​​njemačko gospodarstvo u godinama koje dolaze. 

Odlični porezni prihodi

Prihodovni položaj njemačke države u međuvremenu se znatno poboljšao u prvoj polovici 2022. Prema podacima Destatisa, deficit je jako pao. Do kraja lipnja savezna, državna, lokalna uprava i fondovi socijalnog osiguranja potrošili su ukupno 13 milijardi eura više nego što su zaradili.

U odnosu na ukupnu ekonomsku proizvodnju, manjak državne blagajne iznosio je 0.7 posto. Godinu ranije zabilježen je minus od 4.3 posto, uglavnom zbog milijardi korona-pomoći. 

Porezni su prihodi u prvom polugodištu porasli za 11.6 posto, čime su znatno premašili razinu prije koronakrize u prvom polugodištu 2019.

Pročitajte više