uprava "jadrana" d.d. ponudila nagodbu radnicima

Radnici crikveničkoga hotelskoturističkog poduzeća "Jadrana" d.d. danas su na skupu zatražili od Uprave da nakon usmenog izradi i pismeni prijedlog nagodbe o isplati radničkih tražbina te da ga dostavi njihovim pravnim zastupnicima, kazao je nakon skupa predsjednik Radničkog vijeća i povjerenik Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Hrvatske u "Jadranu" Ivica Jurčić.

Takav je zaključak donesen nakon izvješća o stanju poduzeća i prijedlogu nagodbe s radnicima, koji je na skupu iznijela predsjednica Uprave Vesna Parat.

"Jadran" vjerovnicima duguje oko 270 milijuna kuna, od toga radnicima oko 22 milijuna. Radnici su svoje tražbine potvrdili sudskim presudama i rješenjima o ovrsi pa je taj dug s kamatama dvostruko veći.

Uprava je predložila program konsolidacije po kojem bi vjerovnici dio svojih tražbina pretvorili u vlasničke udjele, tako da dio duga bude isplaćen u novcu, a dio u dionicama.

Najveći vjerovnici država, lokalna samouprava, banke i drugi pristali su svoje tražbine pretvoriti u vlasničke udjele, odnosno uložiti u dokapitalizaciju, kazala je Parat. Istaknula je da su na osnovi sudskih presuda radnici uknjiženi na sve nekretnine tvrtke te da to priječi prodaju objekata i otežava poslovanje. Ako radnici ne pristanu na nagodbu, "Jadran" će najvjerojatnije u stečaj, dodala je.

Na skupu je također zaključeno da se od državnog odvjetništva zatraži utvrđivanje zakonitosti poslovanja "Jadrana" od 1990. do 2003. te da Uprava preispita program financijske konsolidacije poduzeća. Sindikati su ovlašteni za nastavak kolektivnih pregovora i sudjelovanje u utvrđivanju iznosa i trajanja privremena smanjenja plaća za oko 350 zaposlenika.

"Jadran" sada ima osam objekata - dva turistička naselja, pet hotela i jedan autokamp. Od preostalih pet u tijeku su natječaji za prodaju triju hotela.

(Hina) hšup vkn

Pročitajte više