UVJERLJIVA POBJEDA TURSKE VLADAJUĆE STRANKE NA LOKALNIM IZBORIMA

Turska vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP), premijera Recepa Tayyipa Erdogana, odnijela je uvjerljivu pobjedu na nedjeljnim izborima za lokalne organe vlasti pobijedivši, prema podacima objavljenim u ponedjeljak nakon više od 90 prebrojanih glasova, u 56 od ukupno 81 izbornog okruga. L

Na drugom mjestu je Republikanska narodna stranka (CHP), Deniza Baykala, koja je pobijedila u devet, a na trećem Socijalistička narodna stranka (SHP) s pet osvojenih izbornih okruga.

Nekada vodeće stranke turske političke scene doživjele su težak izborni poraz. Tako je Nacionalistička narodna stranka (MHP) Devleta Bahcelija osvojila četiri, Demokratska ljevičarska stranka (DSP) Bulenta Ecevita tri, a Stranka pravog puta (DYP) samo jedan izborni okrug.

Vladajuća AKP je ponovo osigurala mjesta svojih gradonačelnika u najvećim turskim gradovima Istanbulu i Ankari. Gledajući ukupno, od 43,5 milijuna glasača za vladajuću stranku se izjasnilo 42,4 posto građana, a za Republikansku narodnu stranku 21,4 posto. Nacionalistička MHP je na svoju stranu privukla 8,9 posto, a Stranka pravog puta 8,4 posto okupnog biračkog tijela.

U Turskoj je glasovanje obvezno.

Rezultati glasovanja potvrdili su porast popularnosti vladajuće stranke AKP, koju vodi turski premijer Erdogan. Ta stranka koja je u prvi plan stavila brzi gospodarski oporavak i ulazak u EU, uspjela je za 17 mjeseci na kormilu zemlje smanjiti inflaciju ispod 10 posto i stvoriti bitne preduvjete za povećanje realnih zarada i zaposlenosti.

"Turci su na nedjeljnim lokalnim izborima glasovali za stabilnost i razvitak", izjavio je turski premijer Erdogan. Rekao je da ta velika izborna pobjeda predstavlja samo novi poticaj za dalji napredak i preobrazbu zemlje u njezinim naporima da postane dijelom velike jedinstvene Europe koja se ujedinjuje.

(Hina) xsk ybr

Pročitajte više