Uvodi se doživotna zatvorska kazna?

U MINISTARSTVU pravosuđa razmišljaju o uvođenju doživotne zatvorske kazne, a iako je ministrica Vesna Škare-Ožbolt protiv toga, o uvođenju najstrože zatvorske kazne odlučit će skupina sastavljena od preko tisuću sudaca, tužitelja i odvjetnika, doznaje Jutarnji list.

Naime, ministrica je od instituta "Ivo Pilar" naručila istraživanje u sklopu kojeg će o doživotnoj zatvorskoj kazni biti anketirati gorenavedeni suci, tužitelji i odvjetnici, a rezultati istraživanja trebali bi biti poznati za mjesec dana.

"Mislim da doživotni zatvor ne ispunjava funkciju generalne prevencije, nego da su daleko veći učinak ima kazna dugotrajnog zatvora. No, to je moje mišljenje, a presudan će biti stav stručne javnosti." – kazala je Vesna Škare-Ožbolt.

Predsjednik Vrhovnog suda, Ivica Crnić, smatra kako je uvođenje doživotne zatvorske kazne potrebno, a s njim se slaže i bivša ministrica pravosuđa, SDP-ovca Ingrid Antičević-Marinović.

"Ne mislim da bi doživotni zatvor spriječio zločine ili promijenio zločinačku nakanu. No, društvo mora imati instrument da ukloni osobe koje svojim ponašanjem predstavljaju opasnost za civilizirano društvo." – kazao je Crnić, pa dodao kako bi doživotna kazna trebala predstavljati pravo da se društvo zaštiti od onih koji ugrožavaju druge ljude.

"Jedan od osnovnih argumenata za uvođenje doživotnog zatvora u Kazneni zakon, koji je Ustavni sud kasnije ukinuo, bilo je mišljenje šire javnosti. Čak je 90 posto ispitanika bilo za uvođenje doživotnog zatvora." – kazala je bivša ministrica pravosuđa, Ingrid Antičević-Marinović.

Kako doznaje Jutarnji list, u sklopu izmjena Kaznenog zakona trebali bi doći do povećanja zatvorskih kazni za djela protiv života i tijela, korupcije, gospodarskog kriminala, kao i seksualnih delikata, a kao motiv za takve izmjene navodi se sudska praksa koja je sklona (pre)blagom kažnjavanju takvih zločina.

Pročitajte više