Plenković: Manjine će imati potpredsjednika sabora

Foto: Ena Dragičević/Index

Tehnički premijer Andrej Plenković obratio se nakon završetka sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. 

Tekstualni prijenos mogli ste pratiti ovdje

Govorio je o kampanji za europarlamentarne izbore i posjetu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. "Nazvali smo kampanju 'Snažna i važna'", kazao je.

Hvali se najnovijim rezultatima anketa. "Naša pobjeda, treća zaredom na parlamentarnim izborima, imala je efekta na raspoloženje birača", naveo je.

Čestitao je i Marku Purišiću, koji je osvojio drugo mjesto na Eurosongu. 

"Atmosfera je dobra"

Potvrdio je kako su razgovori o formiranju vlade u tijeku. "Razgovori su u tijeku. Razgovaramo s partnerima. Vjerujemo da ćemo sljedećih dana dogovoriti i programska načela i sastav vlade. Treba nam još koji dan. Atmosfera je dobra. Idemo polagano prema rješenju i daljnjem radu vlade", kazao je.

Osvrnuo se na zahtjeve Stephena Bartulice, koji uvjetuje svoju podršku. "Što se tiče rodne ideologije, usvojili smo interpretativnu izjavu kojom smo otklonili pitanje rodne ideologije. To pitanje je već adresirano. Što se tiče žrtava totalitarnih režima, osuđujemo zločine svih totalitarnih sustava. I fašizma, i nacizma, i komunizma", naglasio je. 

"Što se tiče naših stavova, oni su tu čvrsti i jasni. Ne vidim kako bi to trebalo predstavljati otvoreno pitanje. U razgovoru danas s kolegama iz DP-a, čini mi se da smo vrlo blizu zajedničkih stajališta", nastavio je. Naveo je kako ne može reći kad će točno vlada biti izglasana. 

"Da bi vlada bila izglasana, potrebno je usvojiti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu. Kad se zakon objavi i stupi na snagu, onda možemo predstaviti vladu. U toj proceduri se očekuje potpis predsjednika", objasnio je. 

"Idemo s nikad jačom listom"

Na pitanje je li ih DP upoznao sa svojim kandidatima za tri resora, Plenković je poručio kako se o tome razgovara, ali da će se s imenima izaći u javnost tek kad se sve dogovori.

"Nismo razgovarali hoće li manjine imati potpredsjednika vlade, ali će sigurno imati potpredsjednika sabora", izjavio je. 

Kaže kako na današnjem sastanku nitko nije pokrenuo temu predsjedničkih izbora. "Sad idemo s nikad jačom listom za EU parlament. Imamo četvero aktualnih i čak četvero bivših eurozastupnika", pohvalio se. 

"Kad i tu osvojimo pobjedu, onda ćemo razmišljati o predsjedničkim izborima. Naravno da ćemo imati kandidata. Ali danas nismo otvorili tu temu", dodao je. 

Upitan za komentar činjenice da je prema istraživanju RTL-a prvi put po popularnosti pretekao predsjednika Republike odgovorio je: "Realno, s obzirom što smo sve prošli i što smo sve ostvarili to nije iznenađujuće".

Pročitajte više