Vaclav Klaus zatražio od Ustavnog suda da se očituje o Ustavu EU-a

Češki predsjednik Vaclav Klaus koji je poznat po svom euroskepticizmu zatražio je u srijedu od Ustavnog suda svoje zemlje da se očituje o tome je li europski Ustav u skladu s Ustavom Republike Češke.

Europski Ustav je "najvažniji međunarodni ugovor od stvaranja neovisne Republike Češke 1993.", kazao je Klaus u pismu Ustavnom sudu koje je objavljeno na njegovoj internetskoj stranici www.klaus.cz.

Republika Češka je jedina zemlja koja još nije odlučila kako će ratificirati ugovor, u parlamentu ili na referendumu. U oba slučaja dokument će još morati potvrditi državni poglavar.

Smatra se da bi Republika Češka, uz Veliku Britaniju, mogla odbaciti Ustav zbog nesklonosti desnice i komunista.

Euroskeptična desna oporba iz ODS-a (Građanska demokratska stranka) koje je Klaus osnivač i bivši predsjednik, traži provedbu referenduma do konca godine. Vlada bi pak radije pričekala lipanj 2006. kako bi istodobno provela referendum i parlamentarne izbore koji su tada planirani.

Europski ustav potpisalo je u Rimu 29. listopada 25 vlada. On treba stupiti na snagu 1. studenog 2006., uz uvjet da ga dotad ratificiraju sve zemlje EU-a.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više