V.B.Z. naklada predstavila nova izdanja

NOVA izdanja zagrebačke nakladničke kuće V.B.Z. pod geslom Ljeto s VBZom predstavili su danas urednici Nenad Rizvanović, Jasna Grubješić i Vladimir Jakolić.

Nenad Rizvanović predstavio je više knjige koje potpisuje kao urednik, a među njima je i knjiga eseja i novinskih članaka "Ograde i prozori" Naomi Klein, kanadske novinarke i autorice međunarodnoga bestsellera "No Logo". U knjizi su okupljeni komentari koje je autorica pisala tijekom dvije godine na prosvjedima i susretima na visokoj razini diljem svijeta te izvještaji svjedoka s prvih crta spora o globalizaciji.

Osim toga predstavio je i ovogodišnji bestseller - "Šangaj baby", roman kineske spisateljice Wei Hui, knjigu "Dvanaest hodočasnika" nobelovca Gabriela Garcije Marqueza - treću knjigu u nizu njegovih sabranih djela koji je pokrenuo VBZ. Tu su i biografija Charlesa Bukowskoga "U zagrljaju mahnitog života" koju je napisao Howard Sounes, krimić Elmorea Leonarda "Blues okruga Tishomingo" - 37. roman toga autora koji kritika smatra jednim od njegovih najboljih i najozbiljnijih romana, a bavi se temom rasizma, odnosno njegovoga ponovnog oživljavanja.

Urednica Jasna Grubješić predstavila je dva nova izdanja biblioteke "Mi" koja inače pokriva različite naslove popularne psihološke, filozofske i zdravstvene tematike.

Riječ je o knjizi "Fokusiranje" Eugena T. Gendlina o poznatoj metodi samoterapije, odnosno samopomoći u Americi koja podučava kako prepoznati i promijeniti način na koji se osobni problemi održavaju u čovjekovu tijelu.

Druga knjiga te biblioteke je "Navedite ljude da učine ono što želite i više se nikada nećete osjećati bespomoćno" Davida J. Libermanna - poznatoga američkog psihologa koji, kako sam kaže, nudi psihološka rješenja za ispravljanje situacija, a ne ljudi.

Knjigu koja donosi pregled sabrani misli i djela velikoga humanista Mahatme Gandhija "Svi ljudi su braća: autobiografska razmišljanja" predstavio je urednik Vladimir Jakolić, istaknuvši da time hrvatski čitatelji mogu konačno na materinskome jeziku pročitati dio Gandhijevih misli.

Jakolić je kratko govorio i o knjizi Jean Carper "Kako sačuvati svoje čudesno srce" u kojoj ta američka novinarka specijalizirana za pisanje o zdravlju daje obilje informacija potrebnih za smanjenje rizika od srčanih oboljenja i njihovih štetnih posljedica.

Predstavio je i knjigu Martina Graya "Knjiga života" - životnu priču o tragičnim gubitcima najmilijih - za koju je u predgovoru nakladnik francuskoga izdanja napisao da, kad je pročitamo, možemo samo reći - to je nemoguće.

Gray je dobitnik međunarodne nagrade Dag Hammarskjoeld za zasluge u književnosti.

Pročitajte više