Već drugi dan za redom, HNB provodi izvanredne mjere za spas kune



"DANAŠNJOM odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke stopa obvezne pričuve banaka povećava se s 13 na 14 posto. Odluka stupa na snagu 12. listopada, kod obračuna pričuve za rujansko obračunsko razdoblje", navodi se u obavijesti Hrvatske narodne banke (HNB) u kojoj se pojašnjava kako će ovom mjerom središnja banka povući će iz bankovnog sustava oko 3,1 milijardu kuna.
Od tog iznosa 2,6 milijardi je u kunskom, a 0,5 milijardi u deviznom dijelu obvezne pričuve.

Stabiliziranje kune prema euru


"Povlačenje viška likvidnosti iz sustava poduzima se radi stabiliziranja tečaja kune prema euru, odnosno ublažavanja deprecijacijskih pritisaka", objašnjavaju iz HNB-a te dodaju kako će središnja bank i nadalje pozorno pratiti zbivanja na novčanom i deviznom tržištu, te po potrebi poduzimati mjere za suzbijanje prekomjernih oscilacija tečaja, neutemeljenih na realnim ekonomskim kretanjima.

Podsjetimo, kako je jučer čelnik HNB-a Željko Rohatinski na tržište pustio 180,5 milijuna eura, po prosječnom tečaju od 7,499102 kune. Središnja banka na ovaj način povukla je 1,35 milijardi kuna, što je trebalo stabilizirati tečaj kune prema euru. Euro je zadnjih tjedana konstantno jačao prema kuni, zbog čega su se već pojavili strahovi da će država uskoro morati "spašavati" i korisnike kredita u zajedničkoj europskoj valuti. 

Pročitajte više