Velika Britanija: Blair pretrpio umjereni poraz na lokalnim izborima

BRITANSKI premijer Tony Blair pretrpio je umjereni poraz na lokalnim izborima održanim u četvrtak širom zemlje, ali nema presudnih znakova da je ugrožena premoć njegovih laburista unatoč nezadovoljstvu mnogih Britanaca Blairovim vođenjem nepopularnog rata protiv Iraka.

Više od 40 milijuna birača moglo je glasovati za zastupnike parlamenata u Škotskoj i Walesu, te za više od 10,000 predstavnika lokalnih vlasti u Engleskoj.

Nakon objave privremenih rezultata s većine birališta, prema projekcijama BBC-ja, Blairovi Laburisti osvojili su 30 posto glasova, dok su oporbeni konzervativci dobili oko 34 posto glasova birača.

To bi moglo izgledati zabrinjavajuće za Blaira, ali povijest britanskih izbora pokazuje da vladajuća stranka uvijek loše prolazi na lokalnim izborima.

"Glasači tipično koriste lokalne izbore kako bi kaznili vladu. U ovom se slučaju ipak nisu okrenuli glavnoj oporbenoj stranci", rekao je politički analitičar Anthony King.

Blairovo tvrdolinijaško stajalište prema ratu u Iraku ipak ga je stajalo poraza u nekim gradovima - pitanje sudjelovanja Velike Britanije u ratu bilo je presudno u multietničkom Birminghamu gdje su laburisti pretrpjeli težak poraz.

Pročitajte više