Velika humanitarna večer #SPASIME, u dva sata skupljeno 160.000 kuna

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

VEČERAS se u Zagrebu održala humanitarna večera Fonda #SPASIME organizaciji Inicijative #SPASIME i Zaklade za ljudska prava i solidarnost - SOLIDARNA.

Na večeri su se prikupljale donacije za pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, putem aukcije umjetničkih djela hrvatskih autora i pozivnog centra, u kojem su sudjelovale osobe iz javnoga, kulturnog i političkog života, među kojima i premijer Andrej Plenković. U tijeku je velika kampanja prikupljanja sredstava za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama koja će trajati do kraja srpnja ove godine. 

Na svečanoj humanitarnoj večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade sredstva za Fond prikupljana su se i telefonskim pozivima građama u pozivnom centru, gdje su se na telefone javljale osobe iz javnoga i političkog života. Tijekom donatorske večere za sada je prikupljeno nešto više od 160 tisuća kuna. Sredstva su se također prikupljala kroz aukciju umjetničkih djela hrvatskih umjetnika koja su autori donirali.

Dio događanja također je bio i humanitarni koncert na kojem je nastupilo više hrvatskih glazbenika. Na humanitarnoj večeri su sudjelovali donatori, stručnjaci koji na terenu rade sa žrtvama nasilja te osobe iz javnog i političkog života.

Zlostavljana žena pretučena pred djecom: "Prolaznici su mi spasili život"

Na večeri su bile i zlostavljanje žene. Jedna od njih, Mihaela Ivković, progovorila je o nasilju koje je doživjela. Pretučena je na ulici, pred očima djece, a pomogli su joj prolaznici. 

"Veliko hvala, da nije bilo njih, ne bih bila živa. Ženama poručujem da ne trpe nasilje. Ovo je odličan fond, mogu reći da mi je zaklada Solidarna odmah priskočila u pomoć dok druge institucije nisu", rekla je. 

Pomoću prikupljenih sredstava za Fond, žrtve imaju pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć, ali i plaćanje psihoterapijskih troškova, troškova stanovanja, troškova za osnovne potrebe, troškova dodatnog obrazovanja radi uključivanja u sustav rada, troškova telefonskih poziva i prijevoza za pristup savjetovanju, doplatka za kupnju osobnih stvari koje ne pruža sklonište, troškova popravaka štete na stvarima nužnim za život nastalima u slučajevima nasilja, troškova rekonstruktivne kirurgije, pomoći u kući, troškova sprovoda ubijene žrtve.

Fond #SPASIME

Fond #SPASIME pokriva i hitne troškove, odnosno jednokratni trošak za preseljenje unutar Hrvatske, ako žrtva mora napustiti svoju zajednicu kako bi izbjegla prijetnju nasiljem, te troškovi boravka u hotelu ili motelu na maksimalno sedam dana ako su skloništa puna ili nisu dostupna.

Građani se mogu uključiti u humanitarnu akciju i pomoći pozivom na broj (060 9003), uplatom na žiro račun Fonda (HR8023900011500151640) ili online donacijom putem stranice Indiegogo. 

Uplate na žiro-račun Hrvatske poštanske banke glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME. Za uplate iz inozemstva SWIFT je HPBZHR2X.

U pozivnom centru, uz predsjednika Vlade Plenkovića  bili su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Došao Plenković, obećao je da će se država odreći PDV-a na poziv e

"Podsjećam da smo lani ratificirali Istanbulsku konvenciju. Ništa se negativno nije dogodilo. Vlada je napravila dokument kojim se zna koja institucija što radi. Otvoren je i telefon na kojem je moguće dobiti pomoć 24 sata dnevno. Bitno je raditi i na edukaciji, kako bi se od malih nogu učilo da je nasilje loše", kazao je Plenković. Rekao je i da će se Vlada odreći PDV-a na uplaćena sredstva za humanitarnu akciju.

Prošle godine bilo je čak 1381 prigovor na rad Centara za socijalnu skrb, a ministrica Nada Murganić rekla je kako su sve slučajeve istražili, te da među prigovorima ima i onih koji su nezadovoljni rješenjima. "Socijalna skrb je zastarjela i stoga ćemo promijeniti zakon", kazala je ministrica, koja će se u ponedjeljak sastati s predstavnicama Inicijative. 

Bošnjaković: Imamo tri zakona u izmjenama 

Vezano za izmjene zakonodavstva koje regulira nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da "imamo tri zakona u izmjenama. Cilj nam je da budemo brži i efikasniji", dodao je.

Na  telefonima u pozivnom centru bili su, uz ostale, Ana Pecotić i Anica Tomić, jedne od osnivačica Inicijative #SPASIME, odvjetnica Jadranka Sloković, glumice Judita Franković i  Ana Begić Tahiri, glumac Filip Juričić, glazbenik Tonči Huljić, urednik Zoran Šprajc, novinarka Damira Gregoret,  HTV-ova voditeljica Danijela Trbović i njen kolega Duško Ćurlić, pjevačice Severina Vučković, Jelena Rozga, Susana Ritz, majka žrtve vršnjačkog nasilja Luke Ritza, predstavnik MUP-a i drugi. 

Pročitajte više