VENECUELANSKI PREDSJEDNIK CHAVEZ ZA UJEDINJENE LATINSKE AMERIKE

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez doputovao je u nedjelju rano ujutro po mjesnom vremenu u Buenos Aires u sklopu posjeta zemljama Latinske Amerike koje želi motivirati na ujedinjenje i otpor globalizaciji. L

Chavez, prvi čovjek pete u svijetu države po proizvodnji nafte idućeg tjedna puni polovicu drugog šestgodišnjeg mandata obilježenog teškom krizom zbog općeg štrajka kojim su ga protivnici željeli smijeniti a sva podijeljenost oko njega ogleda se u činjenici da mu pristaše za 19. kolovoza najavljuju niz manifestacija a protivnici referendum kojim bi ga maknuli s vlasti.

"Moramo se ujediniti", rekao je Chavez pred 2.000 ljudi u glavnome gradu Urugvaja Montevideu.

U govoru, koji su brojni novinari okvalificirali da više dolikuje vjerskome vođi nego li državniku, Chavez, lijevo orijentirani predsjednik i ogorčeni protivnik globalizacije pozvao je narode da ujedine napore kako bi "iz tijela Latinske Amerike istjerali đavla neoliberalizma".

On se obrušio na postojeće svjetske organizacije: Međunarodni monetarni fond, Svjetsku trgovinsku organizaciju, američku zonu slobodne trgovine i pozvao Južnu Ameriku da ih zamijeni vlastitim integracijama koje će moći ojačati njezino gospodarstvo.

"Samo sugeriram a svaka zemlja odlučuje", kazao je no svoje je tvrdnje pojačao podacima da su sporazumi već potpisani sa zemljama Trinidad i Tobago, Ekvador, Brazil a čeka se odobrenje parlamenta Paragvaja.

Novinari su njegov govor ocijenili punim demagogije i autokracije, ali su mu priznali snažan magnetizam i vješte oratorske sposobnosti, prenosi dpa.

Predsjednik dikatorskog stila, sljedbenik latinskoameričkih boraca za neovisnost Simona Bolivara, Josea Martija i drugih socijano osvještenih boraca 19. stoljeća, pozvao je na borbu protiv siromaštva, gladi i nepismenosti a da takvim obećanjima uspješno pridobiva siromašne mase svjedoče riječi djevojke koja je pet sati čekala na suncu da čuje njegov govor.

"Čekali smo da dođe netko i donese nam malo svjetlosti u ovu golemu tamu".

Pročitajte više