VIDEO Najmanje 448 mrtvih u Nikaragvi: "Vlada ratuje protiv Crkve"

Foto: EPA

U NAJKRVAVIJIM sukobima prosvjednika i vladinih snaga u Nikaragvi ubijeno je najmanje 448 ljudi, objavile su skupine za ljudska prava.

U više od tri mjeseca prosvjeda protiv vlade i predsjednika Daniela Ortege, u Nikaragvi je ubijeno najmanje 448 ljudi, objavila je Nikaragvanska organizacija za ljudska prava (ANPDH). Direktor organizacije Alvaro Leiva izjavio je da je 399 poginulih identificirano pomoću fotografija, dokumenata i drugih dokaza.

Prosvjedi su od travnja eskalirali i stanovnici zahtijevaju ostavku predsjednika, prijevremene izbore te pravdu za ubijene. Ortega je za nasilje okrivio "paravojne skupine koje djeluju protiv vlade". Međutim, stanovnici i skupine za ljudska prava okrivili su vladine snage za ubojstva prosvjednika.

>>VIDEO Krvavi neredi u Nikaragvi: "Vlada namjerno ubija prosvjednike"

>>VIDEO Nikaragva se bliži nacionalnoj katastrofi

>>Najkrvaviji sukobi u 30 godina: U prosvjedima u Nikaragvi više od 300 mrtvih

Nedavno su počeli napadi sigurnosnih snaga i Orteginih sljedbenika na Katoličku crkvu, koja je stala na stranu prosvjednika. Ortega je optužio i svećenike za djelovanje protiv države. Uništene su mnoge crkve, a napadnuti su biskupi i kardinal.

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u četvrtak da Ortega "vodi rat protiv Katoličke crkve": "Biskupi u Nikaragvi već mjesecima pokušavaju biti posrednici u prosvjedima. Međutim, vladine snage naoružane mačetama i vatrenim oružjem napadaju župe i crkve, a policija fizički napada biskupe i svećenike."

Pročitajte više