VIDEO Znanstvenici stvorili robote od sluzi koji mogu spašavati živote

Screenshot: YouTube

KINESKI znanstvenici stvorili su robote od magnetske sluzi konzistencije slične kremi koji se mogu kretati kroz uske prolaze, hvatati predmete, premještati ih, popravljati pokvarene strujne krugove te se čak oblikovati u tijelu kako bi obavljali zadatke kao što je vađenje opasnih objekata koje su ljudi slučajno progutali.

Već neko vrijeme postoje roboti koji mogu uspješno pronalaziti i držati predmete i oni koji se mogu provlačiti kroz tijesne prostore, no malo je onih koji mogu učiniti oboje.

"Prvo ga možete izdužiti u velikoj mjeri tako da izgleda kao tekućina. Zatim ga možete kotrljati kao ruku hobotnice da nešto nosite", rekao je za New Scientist glavni autor studije Li Zhang s kineskog sveučilišta u Hong Kongu.

Mješavina nalik na Flubbera ili govno

Zhang i njegovi kolege pomiješali su čestice neodimijskog magneta s boraksom, uobičajenim kućnim deterdžentom, i polivinil alkoholom, vrstom smole, kako bi stvorili sluz koja se može kontrolirati. Sluz sadrži magnetske čestice tako da se njome pomoću vanjskih magneta može manipulirati da putuje, rotira ili oblikuje oblike nalik na slova O i C. Svojoj kreaciji tim je također dodao spoj koji oblaže magnetske čestice kako bi bile netoksične za korištenje u ljudskom tijelu. Robot se također može obaviti oko bakrene žice te se čak sam iscijeliti, odnosno ponovo povezati u cjelinu nakon što je izrezan na komade.

Novostvorena magnetna mrlja tamne boje na društvenim se mrežama uspoređena s Flubberom, želatinastom tvari iz istoimenog Disneyevog SF filma iz 1997. godine. Neki je opisuju kao magnetno govno, a drugi kao samoiscjeljujuću supstancu iz Terminatora 2.

Može proći kroz tanke otvore i pronalaziti malene predmete

U studiji objavljenoj u recenziranom časopisu Advanced Functional Materials novi je izum predstavljen kao "magnetski robot od sluzi".

"Krajnji cilj je razmjestiti je kao robota", rekao je Zhang.

Istaknuo je da sluzi za sada još uvijek nedostaje autonomija dodavši da tim svoj projekt smatra temeljnim istraživanjem čija svojstva tek treba razumjeti.

Znanstvenici su sluzavog robota testirali u nizu situacija. Među ostalim angažirali su ga se kreće kroz male otvore te da pronalazi i okružuje izgubljene baterije u umjetnom želucu.

Međutim, prije nego što robota počnu koristiti unutar tijela stvarne osobe, znanstvenici će prvo morati smisliti kako ga pratiti.

"Ako želite kontrolirati nešto unutar tijela kako biste izvršili određeni zadatak, morate znati gdje je i kako radi", rekao je za New Scientist Pietro Valdastri sa Sveučilišta Leeds koji nije sudjelovao u istraživanju.

Robota bi također trebalo testirati kako bi se osiguralo da se otrovne magnetske čestice ne mogu odvojiti od sluzi.

"U budućim pokusima moraju provjeriti sigurnost, no to je definitivno dobar pristup", dodao je Valdastri.

Pročitajte više