Vidović: Pregovori o reformi radnog zakonodavstva dobro napreduju

PREGOVORI o reformi radnog zakonodavstva između Vlade i socijalnilh partnera napreduju dobro, otvoreno je ostalo nekoliko, ali ne krupnih pitanja, koja bi se trebala riješiti možda već idući tjedan, izvijestio je članove Vlade ministar rada Davorko Vidović.

O kojim pitanjima se radi ministar na današnjoj sjednici nije rekao. Naveo je da je u dosadašnjim, gotovo tromjesečnim pregovorima Vlade, sindikata i poslodavaca riješeno nekoliko desetaka raznih pitanja, a otvoreno ih je ostalo još nekoliko.

Temeljno opredjeljenje je da se ni jedna od izmjena u Zakonu o radu ne smije sagledavati izdvojeno od rješenja u drugim, pratećim zakonima.

Stoga je ministar Vidović od Vlade tražio da među prioritete uvrsti da se do srpnja, uz izmjene Zakona o radu, pripremi i desetak drugih zakonskih projekata koji reguliraju tržište rada. Među njima su i izmjene Stečajnog, Ovršnog, Kaznenog zakona, Zakona o parničnom postupku itd.

Svi ti zakoni sa Zakonom o radu čine jedinstveni paket, naglasio je Vidović. Resorna ministarstva od Vlade su dobila zadaću da čim prije odrade svoj dio posla oko tih zakona.

Ministar financija Mato Crkvenac napominje da se u pripremi državnog proračuna za iduću godinu mora voditi računa o osiguranju 180 milijuna kuna potrebnih za kompenzacijske mjere za starije radnike (otpremnine). Tih 180 milijuna kuna je 0,01 posto BDP-a, a to je cijena povećane sigurnosti tih radnika, dodao je ministar Vidović.

Pročitajte više