Vlada prodaje mjesta na letovima svojih aviona

POČETKOM veljače stupila je na snagu Uredba Vlade RH prema kojoj se na službenim letovima Vladinih dužnosnika, mogu prodavati slobodna mjesta u Vladinim avionima u komercijalne svrhe. Tako bi se uz premijera ili ministre, na letovima mogli naći i poduzetnici, poslovni ljudi, ali i obični smrtnici, naravno ukoliko "iskeširaju" određenu sumu novca.

Uredba doduše ne precizira koliko košta slobodno mjesto na takvom letu, no otprije je poznato da jedan let famoznog Tuđmanovog Challengera CL-604 stoji 5848 američkih dolara, dok let helikoptera MI-8 MTV-1 stoji oko 1600 američkih dolara.

Vlada se na ovakav potez odlučila zbog što ekonomičnijeg korištenja aviona, što je i logično s obzirom da je avion tj. helikopter skupa igračka, koja je pak najskuplja dok stoji. Budući da letove dužnosnika financira državni proračun, ovakav potez Vlade je pohvalan.

No, za let Vladinim avionom potrebno je osim "dubljeg džepa" zainteresiranih putnika, da u samom avionu ima slobodnih mjesta, te dozvola voditelja službenog izaslanstva na pojedinom letu.

Predviđa se da bi zainteresiranih za ovakve letove moglo biti u poduzetničkim i poslovnim krugovima, kojima bi svakako dobro došlo da mogu pročavrljati s premijerom ili nekim od ministara o budućim planovima.

Osim u komercijalne svrhe, avioni će se koristiti i u humanitarne svrhe, te za prijevoz bolesnih ili ozlijeđenih što bi se trebalo obavljati bez naknade troškova letenja. U tom slučaju trebat će paziti da takvi letovi, koji će biti plaćeni iz proračuna, ne budu zloupotrijebljeni u privatne svrhe.

Pročitajte više