Vladimir Šeks: Hrvatski sabor ne prihvaća revizije povijesti

PREDSJEDNIK Hrvatskog abora Vladimir Šeks istaknuo je, na večerašnjoj svečanoj sjednici kojom je Sabor obilježio svoj Dan, 30. svibnja, kako Hrvatski sabor ne prihvaća one pokušaje revizije povijesti i izjednačavanja dijelova Domovinskog rata sa zločinačkim pothvatom, u kojemu je sudjelovao cijeli tadašnji državni vrh.

Svjedoci smo, upozorio je Šeks, određenih pokušaja, osobito u nekim haaškim optužnicama i njihovim navodnim pojašnjavanjima, da se najblistaviju obrambenu i legitimnu operaciju Domovinskog rata, "Oluju" , kvalificira kao zločinački pothvat.

Predsjednik Hrvatskog sabora naglasi je kako pokušaj Tužiteljstva Haaškog suda da "Oluju" proglasi zločinačkim pothvatom, a tadašnji državni, vojni, policijski i politički vrh Hrvatske proglasi sudionicima zločinačkog pothvata - treba osporavati svim raspoloživim pravnim sredstvima.

Šeks je opetovao da ne postoji kolektivna odgovornost, već nužnost privođenja pravdi svih, bez iznimke, na temelju individualne, osobne odgovornosti optuženih.

Potvrdio je i predanost Hrvatske da surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom (MKS), u skladu s obvezama koje je preuzela kao članica UN-a i na temelju Ustavnog zakona o suradnju s MKS.

Podsjećajući na 15. obljetnicu konstituiranja modernoga višestranačkog hrvatskog parlamenta, predsjednik Hrvatskog sabora Šeks rekao je da će 30. svibnja 1990. zauvijek ostati upisan u zlatnu knjigu hrvatske povijesti.

Također je istaknuo kako je toga 30. svibnja 1990. počelo rađanje moderne demokracije, ali poglavito ostvarenje hrvatske suverenosti i državnosti, a Hrvatski sabor od tada postaje mjestom donošenja niza ključnih i presudnih odluka, kojima se određivala budućnost.

Šeks je podsjetio i da su prvih deset godina nove Hrvatske obilježili Domovinski rat i njegove posljedice, zaključivši kako današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo Domovinskog rata u kojemu su u obrani domovine složno sudjelovali Hrvati iz domovinske i iseljene Hrvatske.

Naglasio je i da Hrvatska svoju budućnost vidi na ravnopravnoj i partnerskoj osnovi u zajednici razvijenih zemalja ujedinjene Europe, uz očuvanje svoga nacionalnog identiteta.

S tim u vezi ocijenio je kako je nedavna odgoda početka pregovora s EU kod velike većine građana doživljena kao nepravda i to, dodao je, s pravom, budući da Hrvatska čini sve što je u njenoj moći da bi dokazala političku i demokratsku zrelost, te predanost punoj suradnji s Haaškim sudom.

Predsjednik Hrvatskog sabora Šeks poželio je također da se Hrvatska nastavi izgrađivati kao potpuno stabilna pravna država, te da Vlada nastavi s reformama.

Večerašnjoj svečanoj saborskoj sjednici nazočili su saborski zastupnici, predsjednik države Stjepan Mesić, članovi Vlade, predstavnici sudbene vlasti, vjerskih zajednica, te hrvatskoga kulturnoga i javnog života.

Pročitajte više