WikiLeaks: NATO ima tajni plan obrane baltičkih država od Rusije

NATO je izradio tajne nacrte za obranu baltičkih zemalja od mogućeg ruskog napada, otkrivaju depeše objavljene na WikiLeaksu. U depešama stoji kako je odluka o pripremi obrambenih planova za bivše sovjetske republike Estoniju, Latviju i Litvu donesena tajno početkom ove godine iz prigovore SAD-a i Njemačke.

Istovremeno, trajali su pregovori između Washingtona i Varšave na kojima su Amerikanci ponudili jačanje poljskoga sigurnosnog sustava protiv Rusije i upućivanje vojnih brodova u luke Gdanjsk i Gdynia. U nacrtu stoji i namještanje vojnih lovaca F-16 i rotacija vojnih transportnih zrakoplova C-130 hercules između Poljske i američkih baza u Njemačkoj.

Članovi NATO-a su nedavno na vrhu u Lisabonu poduprli novu strategiju za obranu ranjivih dijelova istočne Europe.

SAD u Poljskoj postavio "simbolične" raketne baterije

NATO-ov vrh je tada izglasao nove mjere odnosa između Rusije i NATO-a te sudjelovanje Rusije u postavljanju sustava proturaketne obrane u Europi kojem se ova dugo vremena protivila i u njemu vidjela prijetnju vlastitoj državnoj sigurnosti.

Depeša otkriva da i dalje postoje napetosti među protivnicima iz vremena hladnoga rata. U nacrt za obranu baltičkih država uključena je i Poljska čime je stvorena nova regionalna obrambena shema. U slučaju napada na baltičke zemlje i Poljsku, NATO je predvidio devet divizija za bojne operacije. Luke na sjeveru Njemačke i Poljske primale bi američke i britanske vojnike. Prve vojne vježbe u okviru NATO-ova obrambenog plana predviđene su za sljedeću godinu.

SAD je početkom godine počeo na poljskom teritoriju postavljati raketne baterije patriot, koji, prema pisanju Guardiana koji objavljuje WikiLeaksove depeše, predstavljaju samo simboličnu vrijednost jer nisu operativne ili opremljene raketama.

Pročitajte više