Za neposjedovanje vinjete Slovenci će naplaćivati do 1200 eura

OD 1. srpnja vas, ukoliko ne posjedujete vinjetu u Sloveniji, očekuje kazna i do 1200 eura. Naime, slovenska vlada ovih dana raspravlja o kaznama za one koji ne budu imali "naljepnice" za paušalno plaćanje cestarine, a u sklopu zakona o javnim cestama. Kazne su u rasponu od 500 do 1200 eura.

U svakom slučaju riječ je o višestruko većoj kazni, nego što bi  za isto "švercanje" po cestama platili u primjerice Austriji, gdje je kazna 120 eura, odnosno 240, ako ste se odlučili na krivotvorenje.  
 
Inače cijena slovenske vinjete za cijelu godinu iznosi 55 eura, a polugodišnja, za koju se pretpostavlja da će je kupovati stranci, iznosi 35 eura. Zasad nema mogućnosti tjednih ili dvomjesečnih vinjeta kakve su uobičajene u nekim europskim zemljama, primjerice Austriji, a koje bi bile višestruko jeftinije, a koriste se za transfer.

Novi zakon provodili bi kontrolori zaposleni pri državnoj agenciji za autoceste, a koji će moći zaustavljati automobile te uz vinjetu provjeriti ispravnost vozačke i prometne dozvole.  

I.Ć.
Foto: Arhiva

Pročitajte više