Za vikend tropske vrućine

SUTRA će temperature zraka biti više od 36 stupnjeva Celzijevih, a u Dalmatinskoj zagori, na Jadranu i Slavoniji doseći će i 40 stupnjeva. Prognoze su da će ranojutarnja temperatura biti 27 stupnjeva Celzijevih.

Nakon dugog nestabilnog razdoblja, čestih kiša i oluja pred nama su vrućine. Temperature preko dana kretat će se između 33 i 38 stupnjeva, dok će se živa u termometru u Dalmatinskoj zagori popeti do 40 stupnjeva Celzijevih.

Kako će u nedjelju na naše područje stići frontalni poremećaj bit će podnošljivije, a u ponedjeljak i utorak u kontinentalnom dijelu meteorolozi su najavli pljuskove, pa bi se temperature mogle spustiti na 26, 27 stupnjeva Celzijevih.

Jurica Miljak iz Pomorskog meteorološkog centra u Splitu, Državnog hidrometeorološkog zavoda za Vjesnik je kazao da zbog visokih temperatura zraka postoji velika vjerojatnost da će se temperature mora ovo ljeto izjednačiti s najvišim dosad izmjerenim temperaturama. Mjerenja temperatura mora ovih dana pokazala su da se one kreću između 25 i 26 stupnjeva Celzijevih, što su uobičajene temperature za ovo doba godine.

Do sada je najveća temperatura mora izmjerena u Splitu u srpnju 1998, a iznosila je 28 stupnjeva.

Za vikend će na toplinskom udaru biti južna Italija, Grčka, Albanija i veći dio Balkanskog poluotoka.

Jučer je najtopliji grad u Hrvatskoj bio Knin, gdje je u 14 sati izmjereno 38 stupnjeva Celzijevih. U Imotskom je izmjereno 36 stupnjeva, a na otoku Mljetu i Pazinu 35 stupnjeva Celzijevih. 

Najtoplija godina od 1862. do 2004. bila je 2000., zabilježeno je na meteorološkom opservatoriju Grič u Zagrebu, a srednja godišnja temperatura te godine bila je 13.8 stupnjeva Celzijevih.

Najtoplija godina u u Splitu bila je 1994. kada je srednja godišnja temperatura bila 17.4 stupnjeva Celzijevih.

Općenito najveća temperatura u Hrvatskoj izmjerena je 5. kolovoza 1998. u Pločama, a iznosila je 42.8 stupnjeva.

Pročitajte više