ZAGREB: MISA I PROCESIJA U ČAST MAJKE BOŽJE KAMENITIH VRATA

Više od deset tisuća vjernika sudjelovalo je večeras nakon svečane euharistije u procesiji u čast Majke Božje Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba.

Misno slavlje i procesiju predvodio je nadbiskup milanski kardinal Dionigije Tetamanzi, koji je, kako je u pozdravnoj riječi kazao domaćin slavlja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, bio svjedok povijesnoga prvog pohoda Ivana Pavla II. Zagrebu i Hrvatskoj 1994. predstavljajući tada talijansku Biskupsku konferenciju.

U večerašnjoj propovijedi u zagrebačkoj katedrali kardinal Tetamanzi je, zahvalivši kardinalu Bozaniću na pozivu, istaknuo kako je "jedini cilj Crkve u Hrvatskoj, Italiji, u Europi i cijelome svijetu biti misionarska, posvuda naviještati evanđelje, pronositi vjeru svakom muškarcu i ženi, u svakoj kulturi."

Osvrćući se na nadbiskupijsku sinodu zagrebačke Crkve kazao je da je to za zagrebačku crkvu povlaštena prigoda da bi se ponovno osvježilo misionarsko lice Crkve koja je povjerena Mariji, majci Isusovoj. Crkvi je u današnje vrijeme povjerena golema odgovornost koju moramo živjeti radosno i zauzeto kako bi u ovoj civilizaciji vladali istina, pravednost, sloboda i ljubav, koji su temeljni i nezamjenjivi nositelji istinskoga uređenog i miroljubivog suživota, rekao je te pozvao vjernike da slušaju Božju Riječ, poštuju nedjelju, dan Gospodnji kao blagdansko slavlje i odmor čovjeka, obitelji i cijeloga društva.

Poruka je to iz prošlogodišnje propovijedi Svetoga Oca na Duhove u Rijeci 8. lipnja.

Kardinal Tetamanzi podsjetio je i na velikog svjedoka vjere u hrvatskoj Crkvi i narodu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, poručivši vjernicima da nikad ne zaborave njegovo svjedočanstvo vjere.

Završavajući procesiju s likom Majke Božje Kamenitih vrata u nagovoru na Trgu pred crkvom sv. Marka, kardinal Josip Bozanić zahvalio je predvoditelju slavlja kardinalu Tetamanziju i dodao kako je i večerašnja euharistija bila izvor crkvenoga zajedništva i dara Duha Svetoga koji je večeras sjedinio Crkvu zagrebačku i milansku.

U misnom slavlju osim brojnih vjernika, svećenika, redovnika i redovnica zagrebačke Crkve sudjelovali su nadbiskup zadarski Ivan Prenđa, umirovljeni nadbiskup Marijan Oblak, biskupi Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine zagrebačke metropolije vladika križevački Slavomir Miklouš, biskup đakovački i srijemski Marin Srakić, biskup varaždinski Marko Culej, biskup požeški Antun Škvorčević, pomoćni biskup đakovački i srijemski Đuro Gašparović, te pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić.

U ime Gradskog poglavarstva u slavlju je sudjelovao dogradonačelnik Milan Bandić.

(Hina) xta ydd

Pročitajte više