ZAGREB: OKRUGLI STOL "ŽENE U ZNANOSTI"

O položaju žena u znanosti s osvrtom na situaciju u Hrvatskoj na današnjem su okruglom stolu "Žene u znanosti" govorile četiri hrvatske znanstvenice psihologinja Dubravka Miljković, liječnica Mirna Šitum, fonetičarka Gordana VarošanecŠkarić i filologinja Tatjana Jukić.

Okrugli stol održan je nakon konferencije za novinare na kojoj su predstavljeni projekt i nagrada "For Women in Science" (Za žene u znanosti) koju zajednički dodjeljuju kozmetička tvrtka L'Oreal i UNESCO.

Za Tatjanu Jukić "ulazak u znanost bio je logičan put", a kako je istaknula, tijekom znanstvenoga rada nije primijetila bilo kakvu diskriminaciji zato što je žena-znanstvenik.

Smatra da je već samo organiziranje okrugloga stola "Žene u znanosti" na neki način diskriminacija, jer nikada nitko nije organizirao okrugli stol o muškarcima u znanosti budući da se, dodala je, to smatra normalnim.

Mirna Šitum upozorila je pak na specifičnost liječničke struke, odnosno na činjenicu da se liječnici moraju sustavno stručno usavršavati što pak ima za posljedicu da u hrvatskoj medicini nema puno znanstvenica.

Na potpuni nedostatak društvene potpore ženama u znanosti ukazala je Dubravka Miljković, a na novinarsko pitanje je li tijekom znanstvene karijere doživjela da je za isti posao bila manje plaćena od muških kolega odgovorila je da joj je jednom bilo ponuđeno tako nešto ali da na to nije pristala.

Za Gordanu Varošanec-Škarić nije postojala dilema karijera ili obitelj koja se dosta često nameće ženama koje su u situaciji da moraju birati između karijere i obitelji.

Rekla je da "ne gura karijeru, već teži etičkom odnosu prema poslu" bez obzira o kojoj se vrsti posla radi.

Kad je pak riječ o situaciji u Hrvatskoj, Varošanec-Škarić, nije zadovoljna načinom financiranja projekta na načelu uravnilovke, ali kao veliki pomak ističe da je u posljednje dvije godine na Odsjeku za fonetiku zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta gdje radi znatno podignuta razina tehničke opremljenosti.

(Hina) xip ymc

Pročitajte više