Zakon o imigrantima u Arizoni ide u produžetke



SITUACIJA u američkoj saveznoj državi Arizoni postaje sve vruća. Tek što je kontroverzni novi zakon o imigrantima trebao stupiti na snagu, savezni sud je zabranio neke njegove dijelove. Arizona namjerava podnijeti žalbu na višem sudu, druge države gledaju što učiniti s vlastitim sličnim zakonima, a cijela bi stvar mogla dobiti svoje razrješenje na Vrhovnom sudu.

Guvernerka Arizone Jan Brewer nazvala je odluku savezne sutkinje Susan Bolton "preprekom na putu" i obećala podnijeti žalbu, a njen je glasnogovornik čak priznao da savezna vlada, koja je podnijela tužbe protiv Arizone, ima vrlo dobru šansu uvjeriti i viši sud da je savezni zakon jači od zakona koje donesu pojedine države i time odnijeti pobjedu u ovom kontroverznom slučaju.

Zakon nepravedan

U privremenoj sudskoj zabrani, Bolton je odgodila stupanje na snagu nekih od najspornijih dijelova zakona, kao što su dio koji policajce obvezuje da provjeravaju je li osoba koju su uhitili u zemlji ilegalno. Također je zabranila stupanje na snagu dijelova koji zahtijevaju od imigranata da u svakom trenutku sa sobom nose putovnice te koji zabranjuju ilegalnim imigrantima da traže posao na javnim mjestima, usmjeren protiv imigranata koji se okupljaju na parkiralištima i nude svoje usluge za jednodnevni posao.

"Tražiti od policije i pravosudnih tijela da provjeravaju imigracijski status svake osobe koju uhite, znači stavljati teret na legalne imigrante, kojima će sloboda biti ograničena dok im se status bude provjeravao", rekla je Bolton, sutkinja koju je na savezni sud postavila administracija Billa Clintona i koja je odlučivala o sedam tužbi protiv imigracijskog zakona.

Drugi dijelovi pušteni

Drugim, manje spornim dijelovima zakona, kao što je zabrana gradovima u Arizoni da ignoriraju savezne zakone o imigrantima, dopušteno je da stupe na snagu.

Presudu su željno iščekivali i unutar, ali i izvan Sjedinjenih Država. Diljem SAD-a imigrantske grupe za danas planiraju prosvjede, a najmanje 18 saveznih država sada je u nedoumici što raditi s vlastitim zakonima o imigrantima, koje su nagodinu namjeravali uvesti po uzoru na Arizonu.

Kris Kobach, profesor sa Sveučilišta u Missouriju, koji je pomogao pisati zakon i trenirati policajce u njegovoj primjeni, rekao je za Associated Press da presuda umanjuje sposobnost Arizone da se izbori s problemom ilegalnih imigranata. Pretpostavlja da će proći godinu dana dok žalbeni sud ne bude odlučivao o slučaju te da će ovo pitanje biti rješavano još prilično dugo.

Što dalje?

Druge bi savezne države, kao Utah, mogle uvesti slične zakone, ali ih dizajnirati tako da zaobiđu primjedbe koje je imala Bolton.

U srcu vladinog slučaja protiv zakona iz Arizone je prigovor da je savezni zakon jači od državnih zakona po bilo kom pitanju. Administracija Georgea Busha je sličnim argumentima dobivala sudske procese po pitanju potrošačkih proizvoda, a suci diljem zemlje rado prihvaćaju taj argument.

Ministarstvo pravosuđa je tvrdilo da je arizonski zakon protuustavan te da bi dopuštanje pojedinim državama da same određuju odredbe o imigrantima dovelo do kaotične situacije u kojoj bi se poremetio pažljivi pristup Kongresa. Arizona je tvrdila da je savezna vlada propustila osigurati granicu te da stoga ima pravo preuzeti stvari u svoje ruke.

Pročitajte više