Zarobljeni pripadnici Al-Qaide tvrde da Motassadeq nije znao za 11. rujna

ZAROBLJENI pripadnici terorističke mreže AlQaide kazali su američkim istražiteljima da Marokanac kojemu se u Njemačkoj sudi za sudjelovanje u terorističkim napadima 11. rujna nije znao ništa o planovima za te napade, kazano je u srijedu na sudu u Hamburgu.

Američko ministarstvo pravosuđa predočilo je sudu sažetke ispitivanja Ramzija bin al-Shaibaha i Khalida Sheikha Mohammeda, koji bi mogli pomoći Marokancu Mouniru El Motassadequ, optuženom za sudjelovanje u napadima s Mohamedom Attom i drugima.

El Motassadequ je u utorak u Hamburgu počelo novo suđenje, nakon što je prvo, na kojem je bio osuđen na 15 godina zatvora, poništeno zbog neregularnosti.

Prema tim dokumentima, bin al-Shaibah je kazao da su on i još trojica pilota samoubojica iz Hamburga bili jedni članovi skupine arapskih studenata koji su u tom gradu znali za planove. On i Attta, Ziad Jarrah i Marwan al-Shehhi činili su jezgru hamburške ćelije.

Dodao je da Motassadeq, iako je prebacio novac za jednog od njih, nije znao u koju je svrhu on bio namijenjen.

Sheikh Mohammed kazao je istražiteljima da Motassadeq nije bio upoznat s pojedinostima plana zbog sigurnosnih razloga.

Bin al-Shaibah je istražiteljima dao popis s više od desetak imena ljudi za koje tvrdi da nisu ništa znali niti su na bilo kakav način sudjelovali u planu.

Među njima je i Zacarias Moussaoui, osumnjičenik koji se nalazi u američkom pritvoru.

Pročitajte više