Žigmanov: Promjene zakona o pravima manjina u Srbiji su protuustavne i opasne

Foto: Hina

NARATIV da je Srbija šampion u poštivanju ljudskih i manjinskih prava je pamflet iza kojega ne stoji činjenično stanje, izjavio je republički zastupnik i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

On je reagirajući na istupe srbijanskih dužnosnika u kojima ističu ispunjavanje najviše razine manjinskih prava kao i donošenje novih propisa koji će to unaprijediti, ocijenio kako to "naravno, ne pije vodu".

"Premijerka Ana Brnabić je nedavno izjavila kako je Srbija 'šampion u poštivanju ljudskih i manjinskih prava', kao da je ovo područje društvenoga života neka grana sporta, recimo američki nogomet, gdje se države natječu u postizanju rezultata. Manjinska prava, prateći institucionalni aranžmani i manjinske politike i njihova primjena, daleko su složeniji i zahtjevniji društveni izazovi u čijim rješenjima i ostvarenjima nema 'šampiona' već postignute društvene pravde i zadovoljnih građana", naveo je Žigmanov u priopćenju.

Upitno koliko su izmjene sukladne europskim standardima

"Je li u tu skupinu spadaju i učenici završnoga razreda na hrvatskome u subotičkoj gimnaziji koji tijekom svojega 12-godišnjeg školovanja nisu imali niti jedan udžbenik na materinjem jeziku u svojim rukama?", upitao je čelnik DSHV-a.

Kritički govoreći o najavljenim promjenama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina te Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina on ističe da je posve je upitno koliko su pojedini sadržaji izmjena sukladni europskim standardima u području zaštite manjinskih prava.

Izmjene opasne i protuustavne

Po njemu, brojne su manjkavosti predloženih rješenja, od kojih su neka "ne samo protuustavna nego i više nego opasna".

"Recimo, isključenost članova tijela političkih stranaka nacionalnih manjina u radu manjinskih samouprava (zamislimo da se za zastupnike u Narodnoj skupštini mogu kandidirati samo članovi kulturno-umjetničkih udruga!). Ili, da svi zapisnici, odluke i akti koje donose vijeća moraju odmah poslije sjednica vijeća biti dostavljeni mjerodavnom ministarstvu!? Iii, da suradnja vijeća s matičnim državama mora biti u okvirima vanjske politike Republike Srbije?!".

Drugim riječima, zaključuje Žigmanov, predloženim se rješenjima želi politički desubjektivizirati nacionalne manjine te osnažiti državni nadzor nad djelatnošću samouprava nacionalnih manjina.

Pročitajte više