Žinić 26 godina živi u državnoj kući. Najam plaćao 100 kuna, od 2008. ne plaća ništa

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u imovinskoj kartici prijavio je plaću od 18.091 kuna.

Žinić u imovinskoj kartici navodi da je vlasnik kuće od 100 četvornih metara i da ju je dobio darovnim ugovorom. Osim njega, i cijela njegova obitelj je prijavljena i živi u toj državnoj kući u Runjaninovoj ulici u Glini. Za nju su kroz 25 godina plaćali ništa, ili tek najamninu od 100 kuna mjesečno.

Iako u imovinskoj kartici piše da je Žinić državnu kuću dobio darovnim ugovorom, 24sata doznaje da država kuću nikad nije darovala te da je pokrenula reviziju kako bi se utvrdilo ima li obitelj Žinić pravo na kuću.

Kuća je državna, plaćao najam 100 kuna mjesečno

"Nekretnina na adresi Runjaninova 7 nalazi se u nadležnosti Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i nije darovana niti je na bilo koji drugi način otuđena, dakle ista je u vlasništvu Republike Hrvatske", kazali su iz Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u kojem je tijekom 90.-ih radio Žinić. 

Dodaju da je kuća dodijeljena na privremeno korištenje obitelji Žinić još 1995. godine. I to na privremeno korištenje. Kuća je bila prazna i vrlo je vjerojatno pripadala nekom od banijskih Srba, pišu 24sata. Budući da je država nakon 1998. godine morala vratiti sve kuće prijašnjim vlasnicima ili ih otkupiti ako želi da u njima ostanu oni kojima ih je dodijelila, postavlja se pitanje kako je Žinić ostao u kući.

Iz sadašnjeg Ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kažu da je državna agencija APN otkupila kuću od prijašnjeg vlasnika.

"Kupoprodajnim ugovorom sklopljenim 31. prosinca 1999. godine između vlasnika navedene nekretnine i Agencije za pravni promet nekretninama, nekretnina postaje vlasništvom Republike Hrvatske. Navedena agencija je s članovima obitelji Žinić dana 18. siječnja 2000. godine sklopila ugovor o najmu", kažu.

Dodaju da je dogovoreni najam bio - 100 kuna.

Žinić je, dakle, prvo besplatno živio u kući, a onda ju je država otkupila i dala mu je na korištenje za 100 kuna. 

Od 2008. godine ne plaća ni tih 100 kuna najma

2008. godine je APN prepustio 459 objekata Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Ivo Žinić je tada bio ravnatelj uprave za integrirani regionalni razvoj baš u tom ministarstvu.

Nakon što je upravljanje kućom prepušteno Ministarstvu, APN je raskinuo ugovor o najmu sa Žinićem te on od 2008. godine nije plaćao niti tih mizernih 100 kuna mjesečno.

U međuvremenu se opet mijenjao zakon te je Ured za obnovu za i stambeno zbrinjavanje dobio obavezu napraviti reviziju dodijeljenih nekretnina. Zato su poslali Uredu državne uprave Sisačko-moslavačkoj županiji da provjeri ima li obitelj Žinić u novim okolnostima pravo i dalje koristiti nekretninu. 

Kažu da su zahtjev poslali prije 14 mjeseci te da do danas nisu dobili odgovor.

Promijenjen je još jedan zakon, prema kojem su Uredi državne uprave u županijama su pripojeni županijama. Dakle, sada će odluku o tome ima li Žinić pravo i dalje koristiti državnu kuću donositi - Ivo Žinić.

Pročitajte više