Žužul u Londonu: RH može i hoće biti prva u osiguravanju stabilnosti jugoistoka Europe

NA SVOM putu prema Europskoj uniji i NATO-u Hrvatska, kao najnaprednija zemlja regije, može i hoće preuzeti vodeću ulogu u osiguranju stabilnosti na jugoistoku Europe, istaknuo je u utorak navečer u Londonu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Šef hrvatske diplomacije nakon što je u utorak navečer iz Dublina doputovao u London održao je predavanje na Kraljevskom institutu za međunarodne odnose na temu "Hrvatska kao most prema stabilnosti u jugoistočnoj Europi".

Hrvatska je, rekao je Žužul, dokazala da ima zrelu demokraciju i zrele institucije koje mogu rješavati probleme a u zemlji postoji i velika potpora za ispunjenje dvaju glavnih strateških ciljeva hrvatske vanjske politike, a to su ulazak u EU i NATO.

Govoreći o stanju u regiji šef hrvatske diplomacije ocijenio je da je Hrvatska, nakon Slovenije koja ove godine ulazi u EU, najdalje dospjela na svome putu prema Bruxellesu, te ocijenio da bi ulazak Zagreba u Europsku uniju bila pozitivna poruka za čitavu regiju.

"Mi smo sretna generacija jer sudjelujemo u milenijskom procesu ispunjavanja sna o jednoj ujedinjenoj Europi ali taj proces ne može biti završen dok u EU ne uđu zemlje jugoistoka Europe", zaključio je Žužul.

Odgovarajući na pitanje o suradnji Zagreba s Haaškim sudom, te posebice o slučaju generala Ante Gotovine, Žužul je kazao da će hrvatska Vlada ispuniti sve obveze prema Haagu te da je Vlada premijera Ive Sanadera pozvala Gotovinu da započne komunikaciju s Haaškim sudom.

On je kazao kako vjeruje da je i međunarodnoj zajednici jasno da Gotovina nije u Hrvatskoj te je izrazio nadu da će sam general započeti komunikaciju sa Sudom ili da će, kako je rekao, međunarodna zajednica otkriti gdje se on nalazi.

Zagreb, rekao je Žužul, ne može biti odgovoran ako Gotovina nije u Hrvatskoj.

Hrvatski ministar u utorak navečer je u rezidenciji hrvatskog veleposlanika u Londonu predao donaciju od osam tisuća dvjesto funti predsjedniku Foruma Triju vjera Sir Sigmundu Sternbergu. Radi se o zadnjem dijelu hrvatskog udjela u opljačkanom nacističkom monetarnom zlatu koje se nalazilo u engleskim bankama i koje je preostalo od bivše SFRJ a na koji Hrvatska sukcesijom ima pravo. Sve su zemlje novac od nacističkog monetarnog zlata donirale humanitarnim udrugama koje se zalažu za promicanje međureligijskog dijaloga.

Žužul će u srijedu o daljnjem približavanju Hrvatske EU i NATO-u u Londonu razgovarati s britanskim ministrom obrane Geoffom Hoonom, ministrom za europske poslove Dennisom McShanom i ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom.

Pročitajte više