Zašto rekreacija nije trening

Zašto rekreacija nije trening

Foto: Shutterstock

U NAJVEĆEM broju slučajeva s vježbanjem krećemo u nadi ostvarenja određenog cilja. Najgrublje govoreći, vježbanje je u svojoj suštini rekreacija, a svakoj rekreaciji cilj je trenutno stanje koje zadovoljava trenutne potrebe i osjećaje. Ono nema dugoročan cilj ni dugoročno isplanirani plan napretka te nije objektivno mjereno. Rekreacija ili vježbanje se vodi prema subjektivnom osjećaju napretka. Nakon što početnički napreci izostanu, vježbanje će dovesti osobu do gotovo potpune stagnacije i izostanka daljnjih rezultata, a daljnjim vježbanjem tek ćemo održavati postignutu formu.

Za ostvarenje rezultata potrebno je treniranje. Trening je sistematičan i isplaniran put dolaska do rezultata kojem prethode točno isplanirani koraci koje je potrebno prijeći na putu prema cilju. Tek tako je moguće postići finalno stanje definirano prethodnim željama. Ono zahtjeva usmjeravanje svih trenažnih aktivnosti prema što boljim fizičkim performansama. 
 
Kako to izgleda u praksi? Za primjer uzmimo osobu kojoj je cilj povećati mišićnu masu. Na početku, svaki oblik fizičke aktivnosti dizanja utega dovodi do određenog povećanja mišićne mase. Jednom kada je početnički napredak stao, potrebno je isplanirati trening, uzeti bilježnicu te voditi dnevnik treninga.  Poznato je koji su optimalni brojevi serija i ponavljanja za povećanje mišićne mase i prema tome, osoba treba stremiti prema rekordima unutar tih brojki. Napretkom bench pressa sa 3x10x100 kg u 3x12x100 kg ili 3x10x100 kg dovesti će i do većeg razvoja gornjeg dijela tijela.
 
Prilično jednostavno, zar ne?
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara