Dosadili su vam treninzi?- Evo kako sve možete vježbati i mršavjeti

Dosadili su vam treninzi?- Evo kako sve možete vježbati i mršavjeti

Foto: Shutterstock


NE KAŽE se bez razloga kako je najuspješnije vježbanje ono u kojem uživate. Uvijek odaberite one treninge na kojima vam je zabavno i one koji vam predstavljaju pozitivan izazov, jer ćete tako moći biti disciplinirani i nećete odustati dok ne postignete svoje ciljeve. To se poglavito odnosi na
one koji se vježbanjem bore protiv viška kilograma te im je glavni cilj mršavljenje. Iako treninzi za mršavljenje često izgledaju monotono, dugotrajno i dosadno, oni to ne moraju biti.

Cilj svakog treninga za mršavljenje jest velika potrošnja energije (kalorija), a to se može postići na razne načine koji mogu biti dinamični i zabavni. Ako se mučite radeći dosadne aktivnosti, jednolično trenirate te nimalo ne uživate u svom treningu, onda je vrijeme za promijene. Evo što sve možete isprobati ili često mijenjati kako bi vam trening bio zabavan, a isto tako i učinkovit:

Intervali - aktivnosti poput trčanja, bicikliranja i sl. se ne moraju uvijek izvoditi jednolično i kontinuirano te trajati dugo vremena. Odličan trening za mršavljenje mogu biti intervali kardio aktivnosti. Isprobajte HIIT metodu u kojoj se izmjenjuju intervali visokog i niskog intenziteta, ili intervale poput tabate, izmjena maksimalnog intenziteta i intervala odmora. Razne vježbe se mogu izvoditi u kružnom intervalnom obliku s kratkim pauzama između, što će opteretiti mišiće i energetske sustave i tako znatno povećati kalorijsku potrošnju.

Vježbe za mršavljenje
- zapravo sve vježbe mogu biti posložene tako da glavni cilj bude mršavljenje. Već spomenut, kružni intervalni trening se može sastojati od raznih vježbi; "bodyweight" vježbi i vježbi s opterećenjima, stoga u ovom slučaju česta izmjena vježbi nije loš potez. Isprobajte razne vježbe, a one koje vam dosade brzo zamijenite drugima. Važno je samo da struktura treninga bude usmjerena ka mršavljenju. 

Rekviziti
- danas vam na raspolaganju stoje mnogi rekviziti: utezi, bučice, girje, TRX trake, bugarske vreće, medicinke i dr. Iskoristite tu raznolikost i koristite više različitih rekvizita u treningu. Iste će vježbe s različitim rekvizitima drugačije aktivirati mišiće i tako natjerati tijelo na nove prilagodbe. Pronađite sebi zabavne rekvizite i s njima vježbajte.

Izazovi - zapravo, svaki trening bi na neki način trebao predstavljati izazov za naše mišiće i organizam. Isto tako, možete si postavljati izazove koji će vas prisiliti da se natječete sami protiv sebe iz treninga u trening. To mogu biti izazovi za kardio aktivnosti, primjerice nastojte u manje vremena svladati istu dionicu, ili napravite više sprinteva u intervalu. Kod vježbi snage to mogu biti razni izazovi koji će vas motivirati, poput AMRAP izazova- potrebno je napraviti najviše moguće ponavljanja ili rundi nekih vježbi u određeno vrijeme.  


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara