Najbolje proteinske namirnice koje biste trebali jesti, pogotovo ako trenirate

Najbolje proteinske namirnice koje biste trebali jesti, pogotovo ako trenirate

Foto: Instagram

NEOVISNO s kojim ciljem vježbamo, prehrana i trening moraju biti usklađeni. Treningom ćemo aktivirati i stimulirati razne sustave u tijelu, a hranom moramo nadoknaditi potrošene i osigurati dodatne količine nutrijenata i energije za adaptaciju na trenažne stimulanse. Bavite li se bilo kakvom aktivnošću koja nešto intenzivnije aktivira vaše mišiće, morate se pobrinuti da oni dobiju svoj glavni i jedini nutrijent za izgradnju i adaptaciju - protein. Ako pak ciljano trenirate i radite na izgradnji mišića i snage, svaki obrok u danu trebao bi sadržavati neku proteinsku namirnicu. Isto tako, dijete s velikim udjelom proteina pokazale su se kao bolji izbor za mršavljenje od onih s malim unosom proteina na dnevnoj bazi.

Upravo zato postoje mnogi dodaci prehrani na bazi proteina, poput proteinskih čokoladica i shakeova, koji se konzumiraju odmah po završetku treninga kako bi vježbači brzo i jednostavno konzumirali proteine. Međutim, nakon toga vrijeme je za prvi konkretan obrok koji bi obavezno trebao sadržavati kvalitetnu proteinsku namirnicu.

Kvaliteta proteinske namirnice ovisi o probavljivosti, profilu aminokiselina koje sadržava, brzini apsorpcije i nekim ostalim faktorima, a evo koje su najbolje namirnice koje će vam osigurati kvalitetne proteine nakon treninga:

Proteini životinjskog podrijetla - poželjno je odabirati "čiste" dijelove mesa koji su manje masni, a iz te kategorije najbolje je jesti:

- jaja 

- piletinu

- govedinu

- ribu


Proteinske namirnice biljnog porijekla nešto su siromašnijeg proteinskog sastava u usporedbi s onima životinjskog porijekla, a evo koje možete uvrstiti u obrok nakon treninga:

- grah

- slanutak

Što se sira tiče, posegnite za svježim sirom koji se nešto duže razgrađuje pa je dobar za doručak, ili za zadnji obrok prije spavanja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara