Potreba za više od sedam do devet sati sna ne smatra se normalnom, ističe struka

Potreba za više od sedam do devet sati sna ne smatra se normalnom, ističe struka
Foto: 123RF

NAKON sedam do devet sati sna trebali biste se osjećati svježe i odmorno, tvrde stručnjaci iz National Sleep Foundation.

No svaka je osoba drugačija, a postoje i neka razdoblja u životu kada je više sna potrebnije nego inače. Jednim se takvim razdobljem smatra i trudnoća. 

"Vaše tijelo prolazi kroz mnoge promjene kada ste trudni, što može uzrokovati manjak energije, zbog čega se javlja i veća potreba za snom", objašnjava neurolog dr. Daniel A. Barone, autor knjige Let's Talk About Sleep.

"No treba biti oprezan. Trudnice mogu razviti apneju, poremećaj spavanja, zbog kojeg dolazi do prestanka disanja u snu. Ovo uzrokuje buđenje tijekom noći i sprječava vas da utonete u duboki san. Zapamtite, nije važna samo količina sna, već i njegova kvaliteta", istaknuo je.

"Ako primijetite da hrčete ili se češće budite tijekom noći kako hvatate zrak, razgovarajte sa svojim ginekologom o tome", njegov je savjet.

Osim trudnoće, pripreme za neka napornija natjecanja zahtijevaju više sna. 

"Ako trenirate intenzivno ili se pripremate za neko natjecanje, spavanje je jedino vrijeme kada se vaše tijelo oporavlja. Pogotovo u najdubljoj fazi sna kada se zapravo najviše odmarate", rekao je dr. Barone.

Potreba za više od sedam do devet sati sna može biti znak nekog stanja, kao što su apneja, narkolepsija ili klinička depresija, smatra stručnjak.

"Važno je otkriti uzrok, jer pravilnim tretmanom možete ublažiti simptome i vratiti svoju energiju. Ako ste stalno umorni, razgovarajte sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite", savjetuje dr. Barone. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara